Windows 11 opent links in Start-menu automatisch met standaardbrowser in plaats van Edge

Windows 11 opent links in Start-menu automatisch met standaardbrowser in plaats van Edge

Uncategorized

Windows 11 zal automatisch de links die gebruikers aanklikken in het Start-menu openen met de standaardbrowser in plaats van altijd met Edge. Microsoft heeft niet expliciet verklaard waarom het deze stap neemt, maar het lijkt te maken te hebben met aankomende Europese wetgeving.

Deze wijziging, die momenteel nog in de bètaversie van Windows 11 zit, stond al vermeld in de release-opmerkingen van anderhalve week geleden, maar heeft nu meer aandacht gekregen toen The Verge erover berichtte. Microsoft heeft nog geen commentaar gegeven over deze aankomende verandering.

Volgens The Verge heeft de Digital Markets Act, de aankomende Europese wetgeving die gericht is op het reguleren van poortwachters, deze wijziging noodzakelijk gemaakt. Deze wet schrijft onder andere voor dat gebruikers altijd instellingen mogen aanpassen als deze erop gericht zijn om gebruikers naar de producten en diensten van de maker te leiden.

Op dit moment leidt het klikken op een link in het Start-menu, bijvoorbeeld bij zoekresultaten in de zoekbalk, altijd naar Edge, Microsoft’s eigen browser. Het maakt niet uit welke browser de gebruikers als standaardbrowser hebben ingesteld. Microsoft heeft onlangs ook bekendgemaakt dat zij, onder druk van de EU, Teams zal loskoppelen van 365-abonnementen.