Apple’s toekomstplannen voor berichtendiensten: een nieuwe visie

Apple’s toekomstplannen voor berichtendiensten: een nieuwe visie

Uncategorized

Hoewel de opvolger van sms al vijftien jaar bestaat, gaat de iPhone deze techniek vanaf volgend jaar ondersteunen. Het bedrijf Apple, dat nooit voorstander was van rich communication services (RCS), heeft nu besloten overstag te gaan. Hiermee openen zich nieuwe mogelijkheden voor iPhone-gebruikers.

RCS, de officiële opvolger van de sms, maakt het mogelijk om naast tekst ook foto’s en video’s naar andere telefoons te verzenden. Deze techniek werd ontwikkeld door de brancheorganisatie van mobiele telecomproviders GSMA in 2007. In plaats van RCS heeft Apple zijn eigen iMessage-berichtendienst ontwikkeld, waarmee iPhone-gebruikers onderling berichten kunnen uitwisselen, inclusief foto’s en video’s.

De beperking van iMessage is echter dat het alleen werkt op iPhones. Gebruikers kunnen dus geen iMessage-berichten naar Android-telefoons sturen, waardoor ze vaak genoodzaakt zijn om WhatsApp te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat WhatsApp een dominante positie inneemt in de berichtenmarkt.

Met de onlangs ingevoerde Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA) probeert de Europese Unie de macht van grote techbedrijven te beperken en eerlijkere concurrentie te bevorderen. De DMA zal ervoor zorgen dat berichtendiensten zoals WhatsApp, iMessage en Facebook Messenger interoperabel worden; je kunt dan berichten verzenden tussen deze platformen.

Hoewel Apple te maken zal krijgen met de DMA-regulering, lijkt het erop dat het bedrijf niet van plan is om het iMessage-platform open te stellen. Door RCS-ondersteuning toe te voegen aan iPhones, kunnen gebruikers vanaf volgend jaar berichten inclusief foto’s en video’s naar Android-smartphones sturen, zonder gebruik te maken van iMessage. Hoewel dit de verplichtingen van Apple in het kader van de DMA nakomt, betwijfelt telecomexpert Bart Garvelink of dit een goede oplossing is.

Veelgestelde vragen

Wat is RCS?

RCS staat voor rich communication services en is de officiële opvolger van de sms. Met RCS kunnen gebruikers naast tekst ook foto’s en video’s naar andere telefoons versturen.

Waarom heeft Apple zijn eigen berichtendienst ontwikkeld?

Apple heeft iMessage ontwikkeld als een exclusieve berichtendienst voor iPhones. Hiermee kunnen iPhone-gebruikers onderling berichten met foto’s en video’s sturen. Het gebruik van iMessage is echter beperkt tot het Apple-ecosysteem.

Wat is de Digital Markets Act (DMA)?

De Digital Markets Act (DMA) is een wetgeving van de Europese Unie die tot doel heeft de macht van grote techbedrijven in te perken en eerlijkere concurrentie te bevorderen. Deze wet zal ervoor zorgen dat verschillende berichtendiensten interoperabel worden.

Hoe zal de toevoeging van RCS-ondersteuning aan iPhones verlopen?

Met de toevoeging van RCS-ondersteuning kunnen iPhone-gebruikers vanaf volgend jaar berichten met foto’s en video’s naar Android-smartphones sturen, zonder afhankelijk te zijn van iMessage. Dit zal plaatsvinden op een vergelijkbare manier als sms’en op iPhones.

Zullen alle mobiele providers RCS ondersteunen?

Er is geen garantie dat alle mobiele providers RCS zullen ondersteunen. Dit kan betekenen dat RCS-berichten verzonden vanaf een iPhone mogelijk niet aankomen als de ontvanger geen RCS heeft geactiveerd.

Wat is de stand van zaken betreft de claims van Apple tegen de DMA?

Op dit moment onderzoekt de Europese Commissie de claims van Apple, waarin het bedrijf stelt dat iMessage niet genoeg gebruikers heeft om onder de DMA te vallen en daarom het platform niet hoeft open te stellen.