Volgens rapporten moeten astronauten op het ruimtestation mogelijk een jaar blijven vanwege Sojoez-lekken

Uncategorized

Sojoez-lekken verhogen de mogelijkheid van een langer verblijf voor astronauten aan boord van het International Space Station (ISS). Het in Rusland gebouwde ruimtevaartuig Sojoez MS-22 vervoerde drie mensen voordat het vorig jaar een aanzienlijk koelvloeistoflekkage ondervond. Deze mensen waren kosmonauten Dmitri Petelin en Sergey Prokopyev, evenals Frank Rubio, een NASA-astronaut. Dit lek is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een micrometeoroïde aanval. Roscosmos nam de beslissing dat het voor de bemanning riskant zou zijn om in dat voertuig naar de aarde terug te keren. Ze waren eerder van plan om in plaats daarvan een gloednieuw ruimtevaartuig te lanceren. De lancering van het vervangende ruimtevaartuig is echter uitgesteld. Dit komt door de ontdekking van een koelvloeistoflek op een tweede Russisch ruimteschip, een vrachtschip dat bekend staat als Progress 82.


Om vast te stellen of de lekken met elkaar verbonden zijn en om de oorzaak van het koelvloeistofverlies op beide ruimtevaartuigen te bepalen, werken NASA en Roscosmos momenteel samen. Oorspronkelijk gepland voor een vlucht op 19 februari, zal het vervangende ruimtevaartuig nu in maart vertrekken. Rubio, Prokopyev en Petelin moeten mogelijk een jaar op het station blijven. Het is namelijk nog onbekend wanneer het vervangende schip naar het International Space Station (ISS) wordt vervoerd. Dit is een belangrijke afwijking van de gebruikelijke cyclus van zes maanden voor ISS-bemanningsleden. Het is ook niet bekend hoe de fysieke en mentale gezondheid van de bemanning zal worden beïnvloed door het verlengde verblijf.


De bemanning voert nog steeds reguliere ruimtestationactiviteiten en wetenschappelijk onderzoek uit. Dit is volgens NASA-functionarissen, die ondanks de onzekerheden het publiek troosten. Om Roscosmos te helpen de koelvloeistoflekken te onderzoeken, werkt NASA ook met hen samen om beelden te verzamelen. Het ruimtevaartuig Sojoez MS-23 gaat nu fungeren als reddingsvaartuig voor de bemanning die vast kwam te zitten. Daarom is ook de lancering van de volgende bemanning, die aanvankelijk gepland stond voor maart, uitgesteld tot september. Rubio, Prokopyev en Petelin zijn bereid te blijven tot de geplande lancering in september. Ze zijn echter ook bereid om eerder te gaan als de lanceringsdatum wordt opgeschoven.


Langdurige ruimtereizen zijn niet ongehoord, hoewel het nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Langdurige ruimtereizigers lopen het risico visuele problemen, botdegeneratie, spieratrofie en blootstelling aan straling te krijgen. De bemanning kan psychische problemen krijgen als gevolg van hun langdurige scheiding van hun familie en dierbaren.


NASA en Roscosmos maken zich zorgen over de Sojoez-lekken omdat ze de betrouwbaarheid en veiligheid van het ruimtevaartuig in twijfel trekken. Beide organisaties doen er alles aan om de oorzaak van de lekkages te achterhalen. Bovendien zijn ze van plan ervoor te zorgen dat de bemanning veilig is op het nieuwe schip. Terwijl NASA en Roscosmos samenwerken om de veiligheid van de ISS-bemanning te waarborgen, benadrukt het incident ook de waarde van internationale samenwerking bij verkenning van de ruimte.