Vierarmige robots mogen in 2026 door ESA beginnen met het verwijderen van ruimtepuin

Uncategorized

De European Space Agency (ESA) heeft ClearSpace, een in Zwitserland gevestigd ruimtevaartbedrijf, toestemming gegeven om in 2026 zijn eerste project, ClearSpace-1, te lanceren. planeet. Dit ruimtepuin brengt zowel huidige als toekomstige missies in gevaar.


Ruimteschroot heeft zich aanzienlijk opgehoopt als gevolg van de recente grote toename van ruimtelanceringen, met name door particuliere bedrijven. Dit puin kan in botsing komen met huidige satellieten en andere ruimtevaartuigen, waardoor schade wordt toegebracht en mogelijk communicatiesystemen worden verstoord.


ClearSpace-1, een enorm vierarmig robotachtig ruimtevaartuig, is gebouwd. Het doel is om ruimtepuin te verzamelen en naar de aarde te brengen om in de atmosfeer te ontbranden. Het hoofddoel van het ruimtevaartuig is de bovenste trap van de Vega Secondary Payload Adapter (VESPA) die in 2013 door een ESA-raket werd ingezet.


Na VESPA-goedkeuring wil ClearSpace de technologie leveren voor autonoom afvalbeheer in de ruimte. Toekomstige missies zullen door het bedrijf worden gestuurd om te bepalen of het ruimtepuin moet worden bijgetankt of uit de baan moet worden gehaald om de levensduur te verlengen.


Om het probleem van ruimtepuin aan te pakken, heeft ClearSpace nu een bemanning van 90 personen in dienst. In oktober vorig jaar voerden ze een proof-of-concept-test uit. Op het moment dat de ESA haar recente goedkeuring heeft gegeven, zal het team ernaar streven om de ontwerpen van ClearSpace-1 te voltooien, apparatuur aan te schaffen en de volledige missie te bouwen die in 2026 zal worden gelanceerd.


Momenteel bevinden zich bijna 5.000 niet-operationele objecten in de ruimte. Dit in tegenstelling tot de 3.400 functionerende satellieten in hun baan, volgens de ClearSpace-website. Er wordt verwacht dat de populariteit van diensten zoals satellietinternet de hoeveelheid ruimteafval in een baan om de aarde zal vergroten.


De ESA zal naar verwachting verschillende missies uitvoeren als onderdeel van haar zero-debris-doelstelling. De verwachte kosten van de ClearSpace-1-missie bedragen $ 132 miljoen. ESA heeft eerder deze maand een remmend zeil beoordeeld dat satellieten uit hun baan kan halen wanneer hun missie is voltooid.


De veiligheid van lopende en komende ruimtemissies hangt af van het doel van ClearSpace om ruimteafval te verwijderen. Het aantal landen dat plannen heeft om ruimtemissies te lanceren zal waarschijnlijk toenemen, wat zal bijdragen aan een toename van ruimteschroot. Een belangrijk aspect van het verminderen van deze dreiging zal worden gespeeld door de geavanceerde technologie van ClearSpace en de samenwerking met de ESA.


Een belangrijke prestatie voor ClearSpace is de aanvaarding door ESA van de lancering van ClearSpace-1 in 2026. Deze missie zal naar verwachting een revolutie teweegbrengen in de ruimtepuinopruimingsindustrie. Naast het verwijderen van ruimtepuin, zal de missie de deur openen voor volgende missies die zelf voor ruimteafval kunnen zorgen. Met het gebruik van deze technologie hoopt ClearSpace de duurzaamheid van ruimteverkenning op de lange termijn te bevorderen en de veiligheid van huidige en volgende ruimtemissies te garanderen.