Vega C-onderzoek krijgt kritiek van de Oekraïense regering

Uncategorized

De Oekraïense regering heeft haar ongenoegen uitgesproken over het laatste onderzoek van de European Space Agency naar de mislukte Vega C-lancering afgelopen december. De reden voor de mislukte lancering bleek het Yuzhnoye-element te zijn. De Oekraïense staatsruimtevaartorganisatie is het echter niet eens met deze beoordeling.


Volgens de studie corrodeerde een keelinzetstuk in de Zefiro-40-motor van de tweede trap van de raket meer dan verwacht. Dit leidde tot een drukval en prestatieverlies in de tweede trap, waardoor de lancering ondoeltreffend werd. Het koolstof-koolstofmateriaal dat voor het keelinzetstuk werd gebruikt, bleek tijdens het testen een verhoogde porositeit te hebben. Bijgevolg werd besloten dat het niet langer kon worden gebruikt op de Zefiro-40.


Volgens de National Space Agency of Ukraine zijn de getrokken conclusies ongegrond. Het bureau roept op tot aanvullend onderzoek om andere mogelijke oorzaken van het falen van Vega C te vinden. Daarin staat dat de door Yuzhnoye geleverde componenten voldeden aan de gestelde specificaties. Het bureau heeft ESA en de relevante bedrijven verzocht aanvullende analyses en overwegingen uit te voeren. Bij deze overwegingen zouden andere mogelijke factoren en aanbevelingen van Oekraïense deskundigen in aanmerking worden genomen.


Volgens de Oekraïense regering werpen de conclusies van het onderzoek “een schaduw over de reputatie van de Oekraïense ruimtevaartsector”. Zij is van mening dat meer onderzoek nodig is omdat de bevindingen geen verdere discussie rechtvaardigen. De Oekraïense ruimtevaartsector blijft zijn reputatie als betrouwbare partner op de wereldwijde ruimtevaartmarkt waarderen, aangezien hij onlangs een welverdiende invloed heeft verworven.


Josef Aschbacher, de directeur-generaal van ESA, heeft verklaard dat het onderzoek niet bedoeld was als kritiek op Oekraïne. Josef voegde eraan toe dat ESA standvastig is in haar toezegging om haar partnerschap met Oekraïne voort te zetten. Maar sinds de Russische invasie meer dan een jaar geleden heeft de ruimtevaartindustrie, net als andere delen van de Oekraïense economie, zwaar geleden.
Aanvallen op fabrieken hebben ook geleid tot verstoringen van de aanvoerlijnen. De Vega C bevat meer Oekraïense onderdelen dan de keelinzet. Daarom verklaarden Europese functionarissen na de invasie dat ze probeerden de motor op te slaan. Bovendien waren ze alternatieven aan het voorbereiden voor het geval de toevoer van de motor zou worden onderbroken.


Het onderzoek naar de mislukte lancering van de Vega C benadrukt hoe cruciaal betrouwbare onderdelen zijn voor de ruimtevaartindustrie. Hoewel de Oekraïense regering de bevindingen betwist. Het is cruciaal om de primaire oorzaak van de storing te bepalen om terugkerende problemen te stoppen.
ESA hoopt haar afhankelijkheid van leveranciers van buiten haar lidstaten voor de Vega-raket te verminderen. door Europese leveranciers te vinden voor onderdelen zoals tanks en boegschroeven die eerder uit de VS en Rusland werden geïmporteerd. Het doel is om een Europees kwaliteitsproduct te produceren met behulp van Europese industriële leveranciers.