Turkije zegt nee tegen SpaceX Starlink na dodelijke aardbeving

Uncategorized

Als reactie op een zware aardbeving die plaatsvond in het zuidoosten van het land, dicht bij de Syrische grens, bood Elon Musk aan om de Starlink-internetdienst van SpaceX aan Turkije te leveren. De Turkse regering heeft zijn aanbod echter afgewezen. Meer dan 5.300 mensen raakten gewond en meer dan 900 mensen verloren het leven als gevolg van de aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, waardoor ook veel plaatsen zonder elektriciteit en communicatie kwamen te zitten.


Elon Musk twitterde in reactie op de noodsituatie: “De goedkeuring van Starlink door de Turkse regering is nog in afwachting. Zodra het is goedgekeurd, kan SpaceX het verzenden.” De Turkse regering waardeerde het aanbod van Musk, maar een hoge functionaris die naamloos wilde blijven, vertelde Bloomberg dat het land al over voldoende satellietcapaciteit beschikte en dat de basisstations op batterijen werkten.


Adil Karaismailolu, de Turkse minister van transport en infrastructuur, benadrukte het belang van het behoud van de communicatie-infrastructuur in de nasleep van de ramp, ondanks de afwijzing door de regering van het aanbod van Starlink. Hij zei: “Het is van cruciaal belang dat de telecommunicatie-infrastructuur in de door aardbevingen getroffen gebieden niet wordt beschadigd.” Sayan verklaarde dat er regelmatig besprekingen werden gevoerd om te bespreken hoe verdere communicatiestoringen in het gebied kunnen worden gestopt.


Elon Musk heeft eerder zijn steun aangeboden in erbarmelijke omstandigheden. Na de Russische invasie activeerde hij Starlink in Oekraïne in februari 2022 op verzoek van Mykhailo Fedorov, de vice-premier van het land. Sindsdien heeft SpaceX duizenden Starlink-internetschotels geleverd aan Oekraïne en zijn leger, waardoor ze toegang hebben tot snel en betrouwbaar internet. Vanwege internetproblemen tijdens protesten over de dood van een jonge dame in politiehechtenis, onthulde Musk in september dat SpaceX van plan was Starlink in Iran te activeren.


Ondanks het besluit van de Turkse regering om het aanbod van Starlink af te wijzen, heeft het bedrijf bewezen in staat te zijn snel te reageren en cruciale internetdiensten te leveren tijdens noodsituaties. Het is een geweldig hulpmiddel voor rampenherstel en responsactiviteiten vanwege de capaciteit van de vloot van satellieten in een lage baan om de aarde om internettoegang te bieden, zelfs op de meest landelijke en onderontwikkelde plaatsen.
De weigering door de Turkse regering van het aanbod van Starlink om te helpen bij de nasleep van de aardbeving illustreert de huidige satellietcapaciteit en het effectieve communicatiesysteem van het land. Het vermogen van Starlink om snel te handelen en vitale internetdiensten aan te bieden in noodsituaties is nog steeds indrukwekkend, en het potentieel om te helpen bij rampenherstel en responsinspanningen kan niet worden onderschat.