Nvidia’s AI-videokaarten blijven schaars tot minstens eind 2024

Nvidia’s AI-videokaarten blijven schaars tot minstens eind 2024

Uncategorized

De AI-videokaarten van Nvidia zullen naar verwachting nog minstens tot eind 2024 schaars blijven. Dit werd bevestigd door Mark Liu, de voorzitter van TSMC, in een interview met Nikkei. Het tekort aan gpu’s wordt veroorzaakt door een gebrek aan Chip-on-Wafer-on-Substrate (CoWoS) packagingcapaciteit.

TSMC verwacht dat het tekort nog ongeveer achttien maanden zal aanhouden, omdat de vraag naar de AI-gpu’s blijft stijgen terwijl de capaciteit van TSMC’s CoWoS-packagingtechniek langzaam wordt uitgebreid. Liu meldt dat de capaciteit naar verwachting binnen anderhalf jaar voldoende zal zijn uitgebreid om aan de volledige vraag te kunnen voldoen. Op dit moment kan TSMC naar eigen zeggen ongeveer tachtig procent van de vraag aan.

TSMC is de enige partij die de H100- en A100-AI-datacenter-gpu’s van Nvidia produceert. Deze hardware wordt gebruikt voor verschillende AI-toepassingen, waaronder ChatGPT. Net als de meeste AI-chips maakt Nvidia gebruik van de CoWoS-packagingtechniek. Het bedrijf geeft aan dat de vraag naar producten met deze geavanceerde packagingtechniek vorig jaar onverwacht snel groeide en nu ongeveer drie keer zo groot is als vorig jaar. TSMC is bezig met het installeren van nieuwe gereedschappen in zijn bestaande packagingfabrieken om de capaciteit te vergroten, maar dit kost tijd.