Toyota houdt het rustig met elektrische voertuigen terwijl bZ4X een comeback maakt na terugroepactie

Uncategorized

De bZ4X, de eerste poging van Toyota om een elektrisch voertuig (EV) voor de massamarkt te maken, was vorig jaar niet succesvol vanwege een terugroepactie en stopzetting van de verkoop. Het bedrijf waagt het echter nog een keer en is begonnen met het aanbieden van de 2023 bZ4X aan klanten in de VS. De vooruitzichten voor deze nieuwe EV zijn nog steeds laag, ondanks de oplossing voor de problematische wielnaafbouten en de beschikbaarheid van de bZ4X bij dealers. Dit weerspiegelt Toyota’s algemene intenties voor elektrische voertuigen.


Toyota-managers spraken met verslaggevers op de Washington, DC Auto Show over de plaats van de bZ4X in de grotere elektrificatiestrategie van het bedrijf. Zowel Rick Gezelle, Senior Principal Engineer of Regulatory Affairs, als Jason Keller, Director of Dealer Policy and Government Affairs, bespraken hoe de terugroepactie van de bZ4X het momentum van de lancering beïnvloedde en hoe de verwachtingen nu worden bijgesteld nu de auto opnieuw wordt geïntroduceerd.


Toyota’s bZ4X-verkoopdoel voor dit jaar is slechts 10.000 eenheden, wat veel minder is dan sommige van zijn EV-concurrenten. Zo verkocht Ford in 2022 ongeveer 40.000 Mustang Mach-E’s en Volkswagen ongeveer 20.000 ID.4-modellen; vanwege de verhoogde productie wordt verwacht dat hun verkoop in 2023 zal stijgen. Toyota daarentegen geeft hoge prioriteit aan zijn robuuste hybrideverkoop, die in 2022 de 500.000 voertuigen zal overtreffen. Deze elektrische voertuigen waren voornamelijk plug-in hybrides en hybrides. Dit cijfer omvat ook de brandstofcel Mirai, maar met iets meer dan 2.000 verkochte exemplaren vormde het slechts een bescheiden fractie van het totaal.


Gezien de toestand van de markt is Toyota van mening dat het verhogen van de hybrideverkoop een superieure strategie is om de CO2-uitstoot te verminderen, omdat een enkele bZ4X 90 Prius-hybrides of 6 plug-inhybride RAV4 Primes kan produceren met dezelfde hoeveelheid grondstoffen.
Toyota weet dat het een nieuwe impuls moet geven om reclame te maken voor de bZ4X na de terugroepactie en stopzetting van de verkoop, ondanks de lage verkoopramingen. Voor mei wordt een nieuw marketinginitiatief gelanceerd om consumenten te herinneren aan de beschikbaarheid van de bZ4X. De bZ4X wordt echter alleen in een beperkt aantal staten toegankelijk gemaakt.


Er wordt ook een nieuwe regelgevende omgeving gepresenteerd aan de bZ4X omdat deze niet langer in aanmerking komt voor het federale belastingkrediet van $ 7.500. De reden hiervoor is dat de Toyota bZ4X en zijn tweelingbroer, de Subaru Solterra, niet in aanmerking komen voor het krediet onder de nieuwe voorwaarden van de Inflation Reduction Act (IRA), aangezien ze in Japan worden gemaakt en niet in de Verenigde Staten, en Toyota bereikte in juli 2022 de verkoopvolumelimiet voor het belastingkrediet als gevolg van de verkoop van zijn plug-inhybrides. Klanten van bZ4X die besluiten te leasen, kunnen onderworpen zijn aan een aparte subset van de IRA voor commerciële auto’s, maar de details zijn nog steeds onduidelijk en verwarrend voor consumenten. Toyota heeft nog geen plannen bekendgemaakt voor Amerikaanse EV-productie die de bZ4X of aankomende bZ-modellen in aanmerking zouden laten komen voor het uitgebreide belastingkrediet.


Toen de bZ4X in het voorjaar van 2022 voor het eerst in de verkoop ging, werd er een terugroepactie uitgegeven vanwege een probleem met de wielnaafbouten waardoor de wielen van het voertuig zouden kunnen loskomen. In de Verenigde Staten waren slechts 258 voertuigen betrokken en vroege klanten werd geadviseerd niet met hun voertuig te rijden. Hoewel het aantal deelnemers aan het terugkoopprogramma niet openbaar werd gemaakt, bood Toyota verlengde garanties, leenauto’s, vergoedingen, lening-/leasetegoeden, gratis opladen en zelfs een terugkoopregeling voor mensen die hun bZ4X’s wilden inleveren.