Effecten van Datingapps: Tijdverdrijf, Verveling en Liefde

Effecten van Datingapps: Tijdverdrijf, Verveling en Liefde

Uncategorized

In 2015 ontstonden er in de media veel kritische vragen over datingapps, aldus Timmermans. Is het waar dat datingapps zoals Tinder ons meer richten op losse seksuele contacten? En zijn we de kunst van het daten aan het verliezen? Timmermans heeft onderzoek gedaan naar deze vragen. “De eerste stap was om te begrijpen waarom we eigenlijk datingapps gebruiken. Het blijkt dat het niet alleen om seks gaat, maar ook niet om liefde, het is vooral een manier om verveling tegen te gaan.”

Via deze apps proberen we dus verveling te bestrijden. “Dit verbaast veel mensen,” zegt de auteur van het boek “Liefde in tijden van Tinder”, “maar ergens ook weer niet. Ze doen het zelf ook. Swipen terwijl je op het toilet zit, of terwijl je op de trein staat te wachten.”

Desondanks kan Tinder ook succesvol zijn wat betreft het vinden van liefde. Timmermans heeft zelf haar relatie te danken aan deze datingapp. Maar na elf jaar Tinder ziet de auteur ook dat er een gevoel van vermoeidheid met daten ontstaat. “Mensen ontwikkelingen een haat-liefdeverhouding met apps zoals Tinder. Ze gebruiken het een tijdje, hebben een frustrerende of pijnlijke ervaring en verwijderen het dan weer van hun telefoon. Totdat ze weer een succesverhaal horen.”

Dus terwijl datingapps een vorm van tijdverdrijf kunnen zijn en soms leiden tot liefde, brengen ze ook uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om bewust te zijn van de verveling die ons naar deze apps drijft en om realistische verwachtingen te hebben.