De impact van kunstmatige intelligentie in de entertainmentindustrie

De impact van kunstmatige intelligentie in de entertainmentindustrie

Uncategorized

De recente stakingen in de entertainmentindustrie hebben de aandacht gevestigd op de zorgen rond kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op het veld. Acteurs maken zich zorgen dat hun gelijkenissen of stemmen worden gebruikt zonder passende vergoeding of kennisgeving, terwijl schrijvers vrezen dat grote taalmodellen zoals ChatGPT zullen worden gebruikt om scripts te schrijven of te herschrijven, wat hun bestaansmiddelen bedreigt.

Aan de andere kant omarmen grote studio’s en streamingdiensten AI en zijn ze actief op zoek naar hoe het hun bedrijven kan transformeren. Met name Disney heeft grote interesse getoond in AI-technologie. Het bedrijf heeft tal van vacatures op het gebied van AI en machine learning, waaronder functies in het “Imagineering” team dat verantwoordelijk is voor het creëren van attracties in Disneyland en Walt Disney World. Functietitels variëren van R&D Imagineer met een focus op generatieve AI tot machine learning engineers die werken aan personalisatie-inspanningen met betrekking tot digitale avatars.

Andere studio’s zoals Netflix, Amazon, Apple, Sony, Warner Bros. Discovery, Paramount en NBCUniversal onderzoeken ook het gebruik van AI in verschillende aspecten van hun bedrijven. Ze hebben meerdere vacatures voor AI- en machine learning-professionals, wat aantoont dat AI een cruciale factor begint te worden in de entertainmentindustrie.

Hoewel deze bedrijven de afgelopen tijd te maken hebben gehad met banenverlies, lijken AI-gerelateerde posities een uitzondering te zijn op de trend. Ondanks de onzekerheid rond de toekomst van AI in Hollywood is het duidelijk dat de industrie actief investeert in deze technologie om innovatie te stimuleren en verschillende processen zoals contentcreatie, klantenservice en data-analyse te verbeteren.

Desalniettemin hebben werknemers in de industrie hun bezorgdheid geuit over het ongereguleerde gebruik van AI. Ze vrezen dat als er geen strikte beperkingen worden ingevoerd, AI hun creatieve werk en werkomstandigheden in gevaar kan brengen. Het debat over de rol van AI in de entertainmentsector gaat door, terwijl belanghebbenden streven naar een evenwichtige aanpak die zowel technologie als menselijke creativiteit ten goede komt.