Microsoft streeft naar een stuurprogrammaloze toekomst in 2027

Microsoft streeft naar een stuurprogrammaloze toekomst in 2027

Uncategorized

Microsoft is bezig met een campagne tegen stuurprogramma’s. In 2027 zou het besturingssysteem vrij moeten zijn van deze drivers. Als er een probleem is met een printer, ligt dit vaak aan een van de stuurprogramma’s van het apparaat. Microsoft wil echter af van deze stuurprogramma’s en in plaats daarvan universele standaarden introduceren waar alle printers mee kunnen werken.

Het zal nog even duren voordat Microsoft definitief afscheid neemt van stuurprogramma’s. De huidige verwachting is dat dit in 2027 zal gebeuren, maar Microsoft geeft aan dat deze deadline altijd kan worden verschoven. Het bedrijf zal waarschijnlijk gebruikmaken van gebruiksstatistieken om te bepalen wanneer dit mogelijk is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je printer de nieuwe universele standaard ondersteunt, wat helaas niet het geval is voor veel oudere printers.

De universele standaard waar Microsoft op wil gaan gebruiken is afkomstig van Mopria. Dit bedrijf werd opgericht in 2013 door printerfabrikanten zoals Canon, HP, Samsung en Xerox. Inmiddels hebben ook Epson, Lexmark, Adobe en Microsoft zich aangesloten. Het doel is om een protocol te ontwikkelen dat alle printers begrijpen en waarmee dus alle printers kunnen werken. Voor fabrikanten is dit handig, omdat ze geen installatietool of driver meer hoeven te leveren. Voor gebruikers is het ook een goed idee, omdat ze niet meer op zoek hoeven naar drivers op internet als er problemen zijn.

De nieuwe Mopria-standaard werkt in Windows sinds versie 10 21H2. Het maakt niet uit of je printer verbonden is met de pc via een usb- of netwerkaansluiting. Microsoft voegt eraan toe dat je nog steeds printerinstellingen kunt aanpassen, maar hiervoor moet je wel een programma downloaden uit de Microsoft Store, zoals ‘Epson Print and Scan’ voor Epson-printers en ‘Canon Inkjet Print Utility’ voor Canon-printers.

Vanaf 2025 zullen er geen nieuwe printerdrivers meer worden toegevoegd aan Windows-updates, maar bestaande drivers zullen nog wel worden bijgewerkt. In 2026 zal Microsoft een instelling veranderen, zodat de IPP-drivers, die compatibel zijn met elke printer, voorrang krijgen op andere stuurprogramma’s. In 2027 zullen stuurprogramma’s volledig worden verboden in het besturingssysteem, behalve in beveiligde omgevingen.

Microsoft verzekert dat je printer, scanner en faxapparaat gewoon blijven werken tijdens de overgang naar een stuurprogrammaloze wereld. Zelfs daarna zouden deze apparaten zonder stuurprogramma’s moeten kunnen functioneren, op voorwaarde dat je printer de standaard ondersteunt – iets wat tegen 2027 het geval zou moeten zijn voor alle printers.