Studie onthult Artemis 1 Moon Launch Gegenereerd geluid zo intens als 40 miljoen kommen Rice Krispies

Uncategorized

Volgens nieuw onderzoek produceerde de historische lancering van NASA’s Artemis 1 gigantische maanraket geluidsniveaus die aanzienlijk hoger waren dan verwacht. Bij elk van de vijf microfoons ontdekten onderzoekers dat de geluidsniveaus hoger waren dan verwacht. Soms was het bijna 20 decibel. De microfoons werden geplaatst tussen 0,9 en 3,2 mijl afstand van Launch Pad 39B in het Kennedy Space Center in Florida. Volgens co-auteur Whitney Coyle kunnen de geluidsdrukniveaus (SPL’s) geproduceerd door raketmotoren een “krakend” geluid produceren vanwege de schokgolven. Het geluidsniveau van Artemis 1 had een knetterend karakter op een afstand van 5 km. Het was ongeveer 40 miljoen keer groter dan een gerecht met Rice Krispies.


Er werd ontdekt dat het geluidsniveau 129 dB had bereikt. Dit is luider dan een kettingzaag of een ambulancesirene en kan mogelijk het gehoor beschadigen. Het doel van de studie was om mythen en stedelijke legendes over de luidheid van krachtige raketlanceringen te verdrijven. Er werd ontdekt dat, in tegenstelling tot bepaalde beweringen, de lancering van de Saturn V-raket die voor het hele Apollo-programma werd gebruikt, niet luid genoeg was om beton te smelten of gras meer dan anderhalve kilometer verderop in brand te steken.


Onderzoekers accepteren dat er nog veel moet worden ontdekt over de vorming, verspreiding en perceptie van raketgeluid. Het onderzoek is echter een belangrijke eerste stap in die richting. Maar net als bij Saturnus V zullen de ontdekkingen helpen om de verspreiding van valse informatie een halt toe te roepen.


Vanwege de enorme stuwkracht van de SLS – de krachtigste raket ter wereld – was de lancering van Artemis 1 ongelooflijk luidruchtig. De totale stuwkracht van de raket bij de lancering is 8,8 miljoen pond, wat wordt bereikt door de koppeling van de twee solide raketaanjagers en de kerntrap van het voertuig. Volgens rapporten zijn de solide raketaanjagers van SLS ongetwijfeld verantwoordelijk voor het grootste deel van de geluidsstraling.


Verschillende mensen die de lancering van SLS hebben gezien, kunnen getuigen van de intensiteit van het geluid, en de pure kracht ervan is moeilijk over te brengen. De geluidsgolven van de raket waren krachtig genoeg om door de drukverdunningen dampwolken te vormen. Men kon deze dampwolken zien bewegen in de richting van de lanceerplaats. Dit was 20 dB luider dan wat milieuevaluaties hadden aangegeven.


Een claxon van een auto maakt ongeveer 110 decibel, een rockconcert ongeveer 120 en een kettingzaag ongeveer 120, volgens het Hearing Center of Excellence van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Permanent gehoorverlies kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan geluidsniveaus boven 85 dB. Gelukkig duurde de lancering van Artemis 1 maar een paar minuten. De volgende SLS-lancering zal nog zeker een jaar niet plaatsvinden.


De indrukwekkende lancering van Artemis 1 produceerde geluidsniveaus die ver boven de verwachtingen lagen. De nieuwe studie benadrukt het belang van het begrijpen van raketgeluid en de mogelijke effecten ervan op het milieu en de menselijke gezondheid. Dit onderzoek is een belangrijk begin in de goede richting, ook al valt er nog meer te leren over raketgeluid.