WhatsApp gaat mogelijk samenwerken met andere chatapps volgens nieuwe regelgeving EU

WhatsApp gaat mogelijk samenwerken met andere chatapps volgens nieuwe regelgeving EU

Uncategorized

Om iemand een WhatsApp-bericht te sturen, heb je zelf een WhatsApp-account en de bijbehorende app nodig. Dit is altijd al het geval geweest sinds de start van de chatapp, net als bij de meeste andere chatapps. Maar de EU wil hier verandering in brengen met de Digital Markets Act. En het lijkt erop dat WhatsApp hiermee akkoord zal gaan, aangezien er in een nieuwe beta een scherm is ontdekt waarin chats worden weergegeven met berichten die zijn verzonden vanuit andere chatapps.

Het nieuwe scherm is ontdekt in de nieuwste WhatsApp-beta voor Android door WhatsApp-ontdekker WABetaInfo. Dit account staat bekend om het vinden van nieuwe functies in de code van WhatsApp en dat is ook nu weer het geval. Het scherm is nog niet toegankelijk voor gebruikers en laat op dit moment nog niets zien, maar het laat wel zien waar WhatsApp aan werkt. In het aparte scherm genaamd ‘Third-party chats’ zouden al je gesprekken komen te staan met mensen die je vanuit een andere chatapp een bericht sturen. Dit betekent dat iemand bijvoorbeeld vanuit Telegram of Signal een bericht naar jou kan sturen via WhatsApp, zonder zelf WhatsApp te gebruiken.

WhatsApp is een van de zogenaamde ‘gatekeepers’ volgens de Digital Markets Act, zoals door de EU is vastgesteld. Vanwege de sterke marktpositie en het grote aantal gebruikers zijn veel mensen bijna verplicht om WhatsApp te gebruiken om berichten naar anderen te sturen. Gebruikers die geen fan zijn van WhatsApp hebben de app vaak alleen op hun toestel staan omdat ze anders geen berichten kunnen sturen naar vrienden of familie. Voor deze groep lijkt de wijziging dan ook zeer welkom te zijn.

WhatsApp moet voldoen aan de nieuwe regels die stellen dat chatapps zich open moeten stellen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat dit precies betekent voor de end-to-end versleuteling van WhatsApp, maar het lijkt erop dat dit behouden moet blijven. Welke andere chatapps berichten kunnen sturen naar WhatsApp ligt in handen van die chatapps zelf. Ze moeten hiervoor ondersteuning toevoegen als ze hun gebruikers deze mogelijkheid willen bieden. Echter, volgens de EU-regels is WhatsApp verplicht om in ieder geval die optie aan andere chatapps te bieden.