Storing bij OpenAI: DDoS-aanval verstoort ChatGPT

Storing bij OpenAI: DDoS-aanval verstoort ChatGPT

Uncategorized

Heb je vanochtend problemen ervaren bij het inloggen op ChatGPT? Je bent niet de enige. Sinds gisterenavond heeft de chatbot te kampen met storingen, die ook zijn bevestigd door OpenAI. Rond 21 uur (lokale tijd) maakte het bedrijf voor het eerst melding van de grote storing. Vanochtend heeft OpenAI bevestigd dat de oorzaak een DDoS-aanval is, waarbij de servers van OpenAI worden overbelast met als doel de online diensten te verstoren.

Mogelijke daders van deze aanval zijn al bekend. Het hackerscollectief Anonymous Sudan heeft via zijn Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist. Zij beweren dat de aanval politiek gemotiveerd is, vanwege de vermeende pro-Israëlische houding van OpenAI in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Het is altijd belangrijk om te verifiëren of dergelijke claims op waarheid berusten, maar Anonymous Sudan heeft in het verleden al bewezen tot grootse dingen in staat te zijn. Zo hebben ze in juni tijdelijk de Microsoft-diensten OneDrive en Outlook lamgelegd. Deze hackers nemen niet alleen grote Amerikaanse bedrijven onder vuur.

OpenAI werkt momenteel hard aan een oplossing om ChatGPT weer volledig operationeel te krijgen voor alle gebruikers. Naast de chatbot zijn ook de betaalde API’s van OpenAI getroffen. Echter, de problemen met de beeldgenerator Dall-E lijken inmiddels te zijn verholpen.

We zullen de situatie nauwlettend volgen en dit artikel bijwerken zodra er nieuwe en interessante informatie beschikbaar komt. Voor updates over dit incident kun je ook de statuspagina van OpenAI raadplegen.

FAQ

1. Wat is een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) is een type aanval waarbij een groot aantal computers tegelijkertijd een doelwit overspoelt met verzoeken, waardoor de servers overbelast raken en niet meer kunnen functioneren.

2. Wie zit er achter de DDoS-aanval op OpenAI?

Het hackerscollectief Anonymous Sudan heeft via hun Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op OpenAI.

3. Waarom zou Anonymous Sudan OpenAI aanvallen?

Volgens Anonymous Sudan hebben ze de aanval uit politieke motieven uitgevoerd, omdat ze vinden dat OpenAI in het Israëlisch-Palestijnse conflict de kant van Israël kiest.

4. Is OpenAI bezig met het oplossen van de problemen?

Ja, OpenAI werkt hard aan een oplossing om de storingen te verhelpen en ChatGPT weer volledig operationeel te maken.

5. Zijn er nog andere diensten van OpenAI getroffen?

Ja, naast ChatGPT zijn ook de betaalde API’s van OpenAI beïnvloed door de storingen.