Stability AI lanceert StableLM, een kleinere en efficiëntere open-source chatbot dan OpenAI’s ChatGPT

Stability AI lanceert StableLM, een kleinere en efficiëntere open-source chatbot dan OpenAI’s ChatGPT

Uncategorized

Chatbots op basis van Artificial Intelligence (AI) zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en bieden een gepersonaliseerde en efficiënte manier om met gebruikers te communiceren. Met behulp van geavanceerde natuurlijke taalverwerking (NLP) technieken kunnen chatbots menselijke conversaties nabootsen en een breed scala aan taken uitvoeren, van klantenondersteuning tot persoonlijke assistentie. OpenAI’s ChatGPT is een van de bekendste AI chatbots, met 175 miljard parameters en zeer nauwkeurige taalgeneratie mogelijkheden. Echter, zijn grootte en complexiteit maken het ontoegankelijk voor veel ontwikkelaars en bedrijven.

Om dit probleem aan te pakken, heeft Stability AI StableLM ontwikkeld, een open-source chatbot die een kleinere en efficiëntere oplossing biedt dan de meeste andere AI chatbots op de markt. Het bedrijf, dat bekend staat om zijn populaire AI-beeldgenerator, Stable Diffusion, streeft ernaar toegang te democratizeren tot geavanceerde taalmodellen met StableLM.

StableLM gebruikt slechts drie tot zeven miljard parameters, wat 2% tot 4% is van de omvang van het 175 miljard parameter model van ChatGPT. Deze kleinere omvang maakt StableLM toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken voor ontwikkelaars en bedrijven die mogelijk geen toegang hebben tot high-end hardware. StableLM is ook een open-source oplossing, wat betekent dat derde partij ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om de capaciteiten uit te breiden en het te gebruiken om hun eigen AI-aangedreven chatbots te bouwen.

Stability AI heeft onlangs de alpha-versie van StableLM aangekondigd, die is getraind op een nieuwe experimentele dataset genaamd “The Pile”. Deze dataset bevat 1,5 biljoen tokens, wat drie keer groter is dan de dataset die wordt gebruikt om de meeste AI-modellen te trainen. The Pile is gemaakt door EleutherAI, een open-source AI-onderzoeksorganisatie die als doel heeft toegang te bieden tot grootschalige taalmodellen voor onderzoekers en ontwikkelaars. Het gebruik van deze dataset heeft StableLM in staat gesteld om gesprekken te voeren en code te schrijven met een hoge prestatie.

Het is vermeldenswaard dat ChatGPT ook is getraind op The Pile, maar daarna nog meer verfijningen heeft ondergaan, waaronder reinforcement learning om foutieve resultaten te verminderen. Ondanks deze voordelen heeft StableLM veelbelovende resultaten getoond en merkt Stability AI op dat een zeer efficiënt AI-model essentieel is omdat het StableLM wil laten werken op lagere kosten systemen en minder krachtige GPU’s.

Om de alpha-versie van StableLM te gebruiken, kunnen gebruikers het installeren en uitvoeren vanuit de GitHub repository, samen met een notebook dat details biedt over het gebruik ervan op een computer met beperkte GPU-mogelijkheden. Daarnaast kan de chatbot ook worden geprobeerd op de Hugging Face demo pagina. Echter, als een alpha-release kunnen de resultaten niet zo goed zijn als de uiteindelijke versie en kunnen de reactietijden traag zijn vanwege de hoge vraag.

Tijdens een test van de chatbot produceerde StableLM foutieve resultaten toen werd gevraagd om te helpen bij het schrijven van een verontschuldigingsbrief voor het breken van iemands telefoon. Het begreep de vraag verkeerd en dacht dat de gebruiker een cadeau had gegeven in plaats van een telefoon te beschadigen. Desondanks tonen de functies en toegankelijkheid die StableLM biedt veel potentie voor de chatbot om in de toekomst een toonaangevende AI-chatleider te worden.

Ter conclusie is StableLM een veelbelovende toevoeging aan de wereld van AI-chatbots, die een kleinere en efficiëntere oplossing biedt dan OpenAI’s ChatGPT. Met zijn open-source karakter en toegang tot een grootschalige dataset heeft StableLM het potentieel om geavanceerde taalmodellen toegankelijker te maken voor ontwikkelaars en bedrijven. Hoewel StableLM nog in zijn alpha-versie is, maken de functies en gebruiksvriendelijkheid van de chatbot het tot een sterke concurrent in de groeiende markt van AI-chatbots.