SpaceX en NASA lanceren met succes 4 bemanningsleden naar het internationale ruimtestation ISS

Uncategorized

Een internationale ruimtestationbemanning van vier is met succes gelanceerd door NASA en SpaceX. Een kosmonaut en 3 astronauten maken deel uit van de bemanning. Ze zullen ongeveer 6 maanden in een baan om de aarde zijn als onderdeel van een wetenschappelijke missie. De Falcon 9-raket van de missie werd gelanceerd vanaf Pad 39A in het Kennedy Space Center. Dit was de zevende vlucht als onderdeel van de deal tussen NASA en SpaceX.


Stephen Bowen en Woody Hoburg van NASA, Sultan Alneyadi, afkomstig uit de VAE (Verenigde Arabische Emiraten), en Andrey Fedyaev van Rusland vormen de bemanning. De eerste fase van de Falcon 9-raket maakte een succesvolle landing op het droneschip Just Read the Instructions. Het droneschip bevond zich in de Atlantische Oceaan. Het Dragon-ruimtevaartuig zal vrijdag om 01:17 uur ET het ISS ontmoeten. Het heeft al drie missies voltooid. Dit omvat de Crew-2 in 2021, Demo-2 in 2020 en Axiom’s privé Axe-1-reis vorig jaar.


Hoburg prees de hardware na het bereiken van een baan. Hij noemde het ‘een geweldige rit’. Bovendien beschreef hij het als een “geweldig technisch wonder”. Hoburg sprak zijn dank uit dat hij de uitrusting kon gebruiken om te vliegen. Bowen is op 3 spaceshuttle-missies geweest. Daarnaast hielp hij meer dan 20 jaar geleden bij de bouw van het ISS. Hij is een van de vier astronauten op Crew-6, die bestaat uit een echt internationale bemanning.


Voordat hij werd gekozen voor de NASA-astronautenklasse van 2017, was Hoburg een commerciële piloot. Hij diende ook als een professor in de luchtvaart aan het Massachusetts Institute of Technology. Alneyadi werkte echter als communicatie-ingenieur in de strijdkrachten van de VAE voordat hij aan een carrière als astronaut begon. Fedyaev, majoor van de Russische luchtmacht, werd in 2012 gekozen om kosmonaut te worden.


Er deed zich een probleem voor met het systeem dat verantwoordelijk was voor het starten van de Merlin-hoofdmotoren op de Falcon 9-raket. Deze missie moest worden uitgesteld vanaf de oorspronkelijke lanceringsdatum van maandag 27 februari. Uiteindelijk werd vastgesteld dat de oorzaak van het probleem de oxidatie van de TEA-TEB-lijn was. De oxidatie van de TEA-TEB-lijn ontbrandt wanneer deze in contact komt met lucht. Dit zorgt ervoor dat de motoren vuren en tot 1,7 miljoen pond stuwkracht genereren. Door de vertraging kregen de bemanning en missieteams een waardevolle leermogelijkheid.


De volgende spraakmakende missie staat gepland om te worden gelanceerd door Relativity Space. Het bedrijf is van plan Launch Complex 16 op Cape Canaveral Space Force Station te gebruiken om zijn Terran-raket uiterlijk op 8 maart te lanceren. Terran 1 heeft een hoogte van 110 voet. Dit maakt hem bijna half zo hoog als de Atlas V- en Falcon 9-raketten van respectievelijk United Launch Alliance en SpaceX.
Toch wordt 85% van de massa van de raket gemaakt met behulp van de innovatieve technologie van 3D-printen. Dit houdt in dat er met minder onderdelen sneller raketten kunnen worden gebouwd. Dit kan weken zijn in plaats van maanden of jaren. Voordat ze per vrachtwagen naar de Kaap worden vervoerd, produceert Relativity zijn raketten en motoren in Californië.