Sony introduceert de revolutionaire A9 III-systeemcamera met globale sluiter

Sony introduceert de revolutionaire A9 III-systeemcamera met globale sluiter

Uncategorized

Sony heeft onlangs de A9 III-systeemcamera aangekondigd, die een baanbrekende globale sluiter bevat. Dit nieuwe model vervangt de traditionele rolling shutter en is ontworpen om vervormingen in zowel foto’s als video’s te voorkomen. De Sony A9 III zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 beschikbaar zijn, met een prijskaartje van €7000.

Wat deze camera echt onderscheidt, is de fullframesensor van 24,6 megapixel in combinatie met de gloednieuwe globale sluiter. In tegenstelling tot de conventionele rolling shutters, die pixels in rijen vastleggen, kan de A9 III elke pixel gelijktijdig vastleggen bij het maken van foto’s en video’s. Dit resulteert in haarscherpe beelden zonder enige vorm van vervorming.

Een opmerkelijke eigenschap van de Sony A9 III is het vermogen om 4K-video’s op te nemen met een indrukwekkende snelheid van 120 frames per seconde, zonder enige vorm van bijsnijden. Bovendien kunnen foto’s worden gemaakt met een burst-modus van maximaal 120 frames per seconde, zonder enige black-out of vervormingen. Het is zelfs mogelijk om tot 192 frames in één keer vast te leggen.

Om de fotografie-ervaring verder te verbeteren, ondersteunt de A9 III ook 14-bits raw-beelden en beschikt over een geavanceerd autofocussysteem dat in realtime werkt met behulp van een aparte AI-processor. Hierdoor kan de camera nauwkeurige en snelle scherpstelling bieden, zelfs in veeleisende situaties.

De Sony A9 III is uitgerust met twee kaartslots die compatibel zijn met zowel CFexpress-kaarten als SD-kaarten van het type A. Bovendien heeft de elektronische viewfinder een oledpaneel met maar liefst 9,44 miljoen dots en biedt het verschillende vernieuwingsfrequenties van 60, 120 en 240 frames per seconde.

Hoewel Sony nog geen concrete releasedatum heeft genoemd, kan de A9 III vanaf 8 november 2023 worden vooruitbesteld voor €7000. Fotografie-enthousiastelingen over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar de revolutionaire mogelijkheden en ongeëvenaarde beeldkwaliteit die deze nieuwe systeemcamera belooft te bieden.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een globale sluiter?

Een globale sluiter, ook wel bekend als een globale mechanische sluiter, is een type sluitermechanisme dat wordt gebruikt in camera’s om de belichting van foto’s en video’s te regelen. In tegenstelling tot rolling shutters, die de beeldsensor in rijen uitlezen, kan een globale sluiter alle pixels gelijktijdig vastleggen, wat zorgt voor nauwkeurige en vervormingsvrije beelden.

Wat is een rolling shutter?

Een rolling shutter is een sluitermechanisme dat vaak wordt gebruikt in digitale camera’s en smartphones. Bij een rolling shutter worden de beeldlijnen op de sensor niet tegelijkertijd belicht, maar in opeenvolgende rijen. Dit kan leiden tot vervormingen, vooral bij bewegende objecten of snelle camerabewegingen.

Wat is een burst-modus?

Een burst-modus stelt gebruikers in staat om meerdere foto’s snel achter elkaar te maken met één druk op de knop. Dit is vooral handig bij het fotograferen van actiemomenten, waarbij elke fractie van een seconde telt. In de burst-modus kan de camera een reeks afbeeldingen vastleggen met een hoge framesnelheid, waardoor fotografen meer kans hebben om het perfecte moment vast te leggen.