Apple zal mogelijk ‘sideloading’ van apps toestaan in de EU

Apple zal mogelijk ‘sideloading’ van apps toestaan in de EU

Uncategorized

Volgens bronnen wordt Apple volgend jaar verplicht om het ‘sideloaden’ van apps op iPhones en iPads toe te staan in de Europese Unie (EU). Het ‘sideloaden’ van apps betekent dat gebruikers apps kunnen installeren vanuit andere appwinkels dan de officiële App Store van Apple.

De EU heeft de Digital Markets Act opgesteld, die Apple en andere techbedrijven verplicht om veranderingen door te voeren om een eerlijkere concurrentie te waarborgen. Onder deze wet moeten technologiebedrijven zoals Meta, Microsoft en Alphabet voldoen aan de eisen voor het toestaan van het sideloaden van apps.

Hoewel de exacte datum nog niet bekend is, wordt verwacht dat Apple in de eerste helft van 2024 ‘sideloading’ zal toestaan voor iOS en iPadOS. Deze informatie is naar buiten gebracht door Mark Gurman, een bekende journalist van Bloomberg. De veranderingen moeten uiterlijk in maart 2024 zijn doorgevoerd.

Om de veiligheid te waarborgen, zal Apple naar verluidt strenge controle uitoefenen op het sideloaden van apps. Dit kan betekenen dat gebruikers waarschuwingen krijgen of toestemming moeten geven wanneer zij een app buiten de App Store willen installeren. Daarnaast is Apple van plan om aanpassingen te maken aan zijn berichten- en betaalapps.

Als Apple zich niet aan de regels van de Digital Markets Act houdt, riskeert het bedrijf boetes tot twintig procent van de omzet. Bovendien zullen ontwikkelaars die andere appwinkels dan de App Store gebruiken, niet langer dertig procent van hun omzet aan Apple hoeven af te dragen.

De EU dwingt Apple ook om de Lightning-poorten in zijn apparaten te vervangen door USB-C. Naar verwachting zal Apple volledig overgestapt zijn op USB-C binnen twee jaar. De recent uitgebrachte iPhone 15 is hier al mee uitgerust, waardoor alle nieuwe smartphones van Apple voortaan USB-C ondersteunen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is ‘sideloading’ van apps?

‘Sideloaden’ van apps betekent dat gebruikers apps kunnen installeren vanuit andere appwinkels dan de officiële appwinkel van het besturingssysteem, zoals de App Store van Apple.

Waarom verplicht de EU Apple om het sideloaden van apps toe te staan?

De EU wil een eerlijkere concurrentie waarborgen tussen technologiebedrijven. Door het toestaan van sideloading kunnen gebruikers kiezen uit een breder aanbod van apps en zijn ze niet beperkt tot de App Store van Apple.

Hoe controleert Apple de veiligheid bij het sideloaden van apps?

Hoewel de precieze details nog niet bekend zijn, wordt verwacht dat Apple maatregelen zal treffen om de veiligheid te waarborgen. Dit kan onder andere inhouden dat gebruikers waarschuwingen ontvangen of toestemming moeten geven wanneer zij een app buiten de App Store willen installeren.

Bron: [bron-naam](bron-url)