Scheepswerf Pattje moet 60.000 euro betalen aan gemeente na overtredingen

Scheepswerf Pattje moet 60.000 euro betalen aan gemeente na overtredingen

Uncategorized

Scheepswerf Pattje gelegen in Waterhuizen zal een bedrag van 60.000 euro moeten betalen aan de gemeente. Dit is het oordeel van de Raad van State, die de zaak op woensdag heeft behandeld. Eigenaar Bauke Adema had gehoopt op begrip van de gemeente, maar kreeg dit niet.

De gemeente Midden-Groningen heeft in zowel 2020 als 2021 zes dwangsommen opgelegd aan de scheepsbouwer. Bauke Adema was het hier niet mee eens en heeft daarom besloten om naar de Raad van State te stappen. Helaas voor hem heeft de gemeente op alle punten gelijk gekregen.

In de periode van 2020 en 2021 heeft Adema teveel geluidsoverlast veroorzaakt tijdens het bouwen van schepen. Om deze reden heeft de gemeente drie dwangsommen opgelegd, wat in totaal neerkomt op 45.000 euro. Bovendien had Adema moeten controleren of de omliggende huizen schade ondervonden bij de tewaterlating van zijn schepen. Hoewel deze controles uiteindelijk wel zijn uitgevoerd en er geen schade is geconstateerd, zijn ze veel later uitgevoerd dan gepland. Dit heeft geleid tot een dwangsom van 15.000 euro.

De scheepsbouwer beschouwt de dwangsommen als mosterd na de maaltijd. Een dwangsom is volgens zijn advocaat Ivo van der Meer immers bedoeld om een voortdurende overtreding te beëindigen. Tijdens de zitting in juli heeft de gemeente toegegeven dat er geen klachten zijn ontvangen over de werf in de afgelopen jaren. Adema is teleurgesteld dat de gemeente geen begrip heeft getoond.

Adema beweert dat er twee redenen zijn waarom er geen klachten meer zijn. Ten eerste is de werf beter geïsoleerd, waardoor er minder geluidsoverlast naar buiten komt. Ten tweede is een buurman verhuisd, die voorheen klachten indiende. Hierdoor ziet de gemeente geen reden meer om handhavend op te treden.

De boete heeft een impact op Adema, ondanks het feit dat hij aan het hoofd staat van een miljoenenbedrijf. De recente ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en stijgende lonen hebben geleid tot financiële uitdagingen. Als gevolg hiervan moet Adema bezuinigen op de verduurzaming van zijn bedrijf, waardoor bestellingen voor zonnepanelen, een waterstofmodule en een warmtepomp zijn geannuleerd.

Dit is niet de eerste keer dat de scheepswerf problemen ondervindt. In 2016 kwam de werf bijna in de problemen vanwege een vergunningskwestie. Uiteindelijk heeft Adema een vergunning gekregen van de toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer.

FAQ:

1. Wat zijn dwangsommen?
Dwangsommen zijn financiële sancties die worden opgelegd aan overtreders om hen te dwingen de overtreding te beëindigen.

2. Waarom krijgt Scheepswerf Pattje dwangsommen opgelegd?
De dwangsommen zijn opgelegd vanwege geluidsoverlast en het niet tijdig uitvoeren van controles op mogelijke schade aan omliggende huizen tijdens de tewaterlatingen van schepen.

3. Wat is het standpunt van de eigenaar van de scheepswerf?
De eigenaar, Bauke Adema, betreurt de dwangsommen en had gehoopt op begrip van de gemeente. Hij beweert dat er geen klachten meer zijn vanweg