Rusland stuurt een Sojoez-reddingsruimtevaartuig naar het internationale ruimtestation ISS

Uncategorized

Rusland lanceerde een reddingsmissie met behulp van een onbemand Sojoez-ruimtevaartuig. Het doel van de missie is om twee kosmonauten en een NASA-astronaut te bergen. Hun terugkeer naar de aarde werd belemmerd nadat hun oorspronkelijke ruimtevaartuig was vernietigd door een mini-meteoriet. Dit gebeurde terwijl hij aangemeerd was bij het ISS (International Space Station). Vrijdag is de Sojoez MS-23 ruimtesonde met succes gelanceerd vanaf de Baikonoer Kosmodroom in Kazachstan. Dit is volgens de live video van ISS-partner NASA.


Het Sojoez MS-23 ruimtevaartuig zal zondagochtend vroeg, Moskou-tijd, verbinding maken met het ISS. Frank Rubio, een Amerikaanse astronaut, en de Russische kosmonauten Dmitry Petelin en Sergei Prokopyev zullen naar verwachting later dit jaar terugkeren naar de aarde. De drie zouden aanvankelijk ongeveer zes maanden in het ISS doorbrengen. Hun verblijf, dat begon toen ze in september 2022 via het ruimtevaartuig MS-22 aankwamen, duurt tot eind maart 2023. In december begon de MS-22 echter koelvloeistof te lekken. Dit gebeurde toen wat lijkt op een micrometeoriet een buitenradiator doorboorde.


De eerste plannen riepen op tot de Sojoez MS-23. Het plan was bedoeld voor wat Rubio, Petelin en Prokopyev aan boord van het ruimtestation zou kunnen vervangen, om midden maart te vertrekken met twee kosmonauten en een astronaut aan boord. De twee Russen en het Amerikaanse bemanningslid blijven nu in het ISS. Dit zal tot september zijn, ondanks de afwezigheid van de vervangende bemanning aan boord van MS-23.


De defecte Sojoez MS-22 zal naar verwachting eind maart loskoppelen van het ISS. Dit zal een terugkeer naar de aarde mogelijk maken en post-vluchtanalyse ondergaan door Roscosmos. Tijdens de missies blijft de capsule vastgemaakt aan de in een baan om de aarde draaiende onderzoeksfaciliteit in geval van een crisis. Uiteindelijk zal het de bemanningen naar de aarde terugbrengen.


Hun beschadigde Sojoez MS-22 zou volgende maand met de drie terugkeren. Ambtenaren besloten echter dat het te riskant zou zijn. De temperatuur in de cabine zou tijdens de terugreis naar de aarde stijgen als er geen koelvloeistof was. Het is mogelijk dat dit kan leiden tot schade aan computers en andere apparaten, en dat bemanningsleden die beschermende uitrusting dragen het risico lopen blootgesteld te worden aan extreme hitte.


De bemanning van het ISS voelt zich opgelucht door de succesvolle lancering van de Sojoez MS-23. Dit komt omdat het garandeert dat ze een veilige manier hebben om naar de aarde terug te keren zodra hun missie is voltooid. Incidenten als deze dienen als herinnering aan de risico’s die astronauten en kosmonauten nemen bij elke missie naar de ruimte. Bovendien bewijst het dat het een risicovolle activiteit is.


De ruimtevaart is een uniek samenwerkingsgebied gebleven tussen Moskou en Washington. Dit komt voort uit het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de bijbehorende westerse sancties die aan Rusland werden opgelegd. De gecombineerde inspanningen van de twee landen op het gebied van ruimteverkenning laten zien dat ze ondanks hun verschillen kunnen samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. De voltooiing van de Sojoez MS-23-missie is het bewijs van de coördinatie en samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten op het gebied van ruimteverkenning. Het is bemoedigend voor toekomstige samenwerkingen op dit dynamische gebied.