Rusland streeft naar Soyuz MS-22 Crew Rescue Launch op 24 februari

Uncategorized

Het ruimtevaartuig Soyuz MS-23, waarvan het retourvaartuig in december werd gecompromitteerd, zal drie astronauten ophalen van het internationale ruimtestation ISS. Het Russische ruimteagentschap Roscosmos heeft een nieuwe lanceringsdatum voor het ruimtevaartuig bevestigd. Het onbemande Sojoez-ruimtevaartuig zal op 24 februari vliegen. Het zal de kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin en NASA-astronaut Frank Rubio terugsturen. Het plan was dat ze zouden terugkeren op het Sojoez-ruimtevaartuig dat hen in september naar het ruimtestation zou brengen. Desalniettemin moest de missie na het ruimtevaartuig worden uitgesteld. Dit is het gevolg van een lek in december waarvan werd gedacht dat het was veroorzaakt door een meteoroïde inslag.


Toen een bevoorradingsschip genaamd Progress 82, dat sinds afgelopen oktober aangemeerd lag bij het ISS, in het weekend koelvloeistof begon te lekken, stelde Roscosmos de reis afgelopen maandag uit. Na een grondige inspectie verklaarde het ruimteagentschap echter dat het reddingsschip klaar was om op te stijgen. Beelden die werden uitgezonden tijdens het ontkoppelen van de Progress 82, lieten geen duidelijke aanwijzingen zien van schade aan het bevoorradingsvaartuig. Om 22:15 uur ET begon het ruimtevaartuig een deorbit-verbranding. De lancering van MS-23 staat gepland voor 26 februari. Bovendien is het de bedoeling om twee dagen voor de Space X Crew-6-missie bij het ISS aan te komen, tenzij Roscosmos de lancering opnieuw plant.


Er gaan geruchten dat het Sojoez-lek werd veroorzaakt door een fabricagefout en niet door een toevallige ruimtekiezel, zoals Roscosmos officieel had beweerd. Het bureau publiceerde eerder deze week foto’s die lieten zien waar het koelvloeistoflek en de beweerde micrometeoroïde-inslag waren. De drie astronauten worden opgehaald door de Sojoez MS-23 en teruggebracht naar de aarde. De timing van de lekken heeft enkele vragen opgeworpen. Het NASA-programmabeheer heeft het publiek echter verzekerd dat noch het laboratorium, noch de bemanning enig risico lopen door de lekkende Sojoez MS-22.
De Sojoez MS-23 zal de plaats innemen van de beschadigde Sojoez MS-22. Het zal het internationale ruimtestation ISS bereiken twee dagen voordat de Crew-6-missie van Space X van start gaat. Een astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten, twee NASA-astronauten en een Russische kosmonaut zullen allemaal aan boord zijn van Crew-6 wanneer ze naar het internationale ruimtestation vertrekken.

De missies van Rubio, Prokopyev en Petelin worden mogelijk slechts enigszins beïnvloed door de lanceringsvertraging van de Sojoez MS-23. Dit komt omdat ze al plannen hadden om twee keer zoveel tijd in het International Space Station door te brengen. Ze zullen naar verwachting nog een paar maanden aan boord blijven voordat ze naar huis terugkeren, hoogstwaarschijnlijk eind september.


Het Sojoez-ruimtevaartuig wordt al meer dan 50 jaar door Rusland gebruikt. Het is een betrouwbaar middel geweest om mensen van en naar het ISS (International Space Station) te vervoeren. Het Sojoez-ruimtevaartuig is veilig en Roscosmos heeft het publiek verzekerd dat de reden voor het lek grondig zal worden onderzocht. Het bureau is ook in gesprek gegaan met SpaceX. Dit heeft betrekking op het verbeteren van de afscherming van de Crew Dragon-capsules om ze beter te verdedigen tegen mogelijke aanvallen van micrometeoroïden. Het lijdt geen twijfel dat de meest recente lekken vragen hebben opgeroepen, ruimtevaartorganisaties van over de hele wereld werken er hard aan om ervoor te zorgen dat de veiligheid van astronauten in een baan om de aarde altijd een topprioriteit is.