Ruimtevaartuigcontrollers verleggen de grenzen van verkenning

Uncategorized

Het Beijing Aerospace Control Centre is een bijenkorf van activiteit. Hier passen enkele van de slimste koppen van China hun expertise toe om ruimteoperaties te controleren. Dit is met gegevens van planeten die ver weg zijn. Bovendien wordt de baan van de aarde behandeld door Hu Guolin en zijn team, die deel uitmaken van het personeel.


Het centrum, dat sinds 1996 in gebruik is, is essentieel voor alle bemande ruimtevluchten en deepspace-missies. De afgelopen twee jaar zijn missieleiders van het centrum regelmatig op meerdere kanalen te zien geweest. Ze omvatten televisies, het in de gaten houden van ruimtevaartuigen, het uploaden van commando’s, het berekenen van trajecten en het communiceren met astronauten. Gekleed in aquamarijnkleurige uniformen versierd met het “China Space” -logo op de achterkant, blijven de controllers alert, actief en gefocust tijdens hun diensten.


Controller zijn is echter een moeilijk beroep dat veel inspanning vraagt. De raamloze controlehallen ontvangen 24 uur per dag een continue stroom gegevens over trajecten en posities van satellieten en telemetriestations in het hele land, evenals het volgen van schepen op de oceanen. Controllers moeten op de hoogte blijven van deze informatie. Als reactie op waarschuwingen over problemen of storingen in een baan om de aarde, handelen ze snel om te beslissen welke stappen ze moeten nemen. Bovendien maken ze gedetailleerde plannen voor de volgende fase van elke missie.


Het programma van het Tiangong-ruimtestation heeft controllers in dienst die in ploegendiensten van 12 uur werken, beginnend om 8.00 uur of 20.00 uur. Ze moeten een laserachtige focus behouden op informatie die om de paar minuten of zelfs seconden wordt bijgewerkt. De controleurs werken dagelijks regelmatig meer dan 12 uur in het centrum. Dit komt omdat ze voor en na hun diensten naar briefings moeten gaan en moeten deelnemen aan seminars over specifieke missies. Tijdens een recente openbare rondleiding door het centrum gaf Hu, het hoofd van de controllers die verantwoordelijk zijn voor langdurige ruimtevaartuigoperaties, uitleg over de eisen en uitdagingen van de functie.


Na 12 missies werd het Tiangong-ruimtestation eindelijk gelanceerd tegen het einde van vorig jaar. Het station bestaat uit de Tianhe-kernmodule, de Wentian- en Mengtian-laboratoriummodules, het Shenzhou XV-bemanningsruimtevaartuig en het Tianzhou 5-vrachtschip, die enkele van de grootste ruimtegebaseerde activa zijn die ooit in de baan van de aarde zijn geplaatst. De huidige bemanning bestaat uit de drie deelnemers aan de Shenzhou XV-missie. Ze hebben tot nu toe voor vier groepen astronauten in de faciliteit gewoond en gewerkt. De bemanning van Shenzhou XVI neemt het over in mei, waarna de astronauten naar verwachting tot die tijd op het station zullen blijven.


Daarom kan worden gezegd dat het Beijing Aerospace Control Center essentieel is voor het bemande ruimtevaartprogramma van China. De ruimtedoelen van China kunnen worden bereikt dankzij de ijver en toewijding van controleurs zoals Hu Guolin en zijn team. Ze zetten door ondanks moeilijkheden, blijven toegewijd aan hun werk en dienen als voorbeeld voor opkomende ruimtevaartprofessionals.