Rashid Rover’s maanlandingsdatum voor de missie van de VAE eindelijk onthuld

Uncategorized

De langverwachte aankondiging met betrekking tot de maanlandingsdatum van de Rashid Rover is openbaar gemaakt, waarmee een einde is gekomen aan maanden van speculatie. Het eerste maanruimtevaartuig gemaakt door een Arabische natie zal worden bestuurd door de VAE. Het zal op 25 april op de maan landen. Tijdens zijn opmerkingen deelde Salmen Al Marri, die werkt als directeur-generaal van het Mohammed Bin Rashid Space Center, deze informatie. De opmerkingen werden gemaakt tijdens de 17e internationale conferentie over ruimtevaartoperaties (SpaceOps 2023) die maandag in Dubai werd gehouden.


De naam van wijlen Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum werd aan de Rashid Rover gegeven. Op 11 december 2022 werd de rover vanaf Cape Canaveral gelanceerd met een SpaceX Falcon 9-raket. De lander is nu het verste particulier gefinancierde, commercieel operationele ruimtevaartuig dat de ruimte in is gereisd. Sindsdien heeft het ongeveer 1,376 miljoen kilometer de ruimte in gereisd. Het cirkelt momenteel terug in een Japanse lander, met de bedoeling zich op 25 april op het maanoppervlak te vestigen.


De Franse ruimtevaartorganisatie heeft twee camera’s aan de rover geleverd. De bovenste camera biedt een panoramisch uitzicht op de omgeving van de robot. De achteruitrijcamera maakt foto’s terwijl de lander in zijn kielzog regoliet opveegt. Samenwerken aan ruimteverkenningsmissies is essentieel, zoals blijkt uit dit partnerschap tussen de VAE en Frankrijk.


De maanexpeditie van de VAE is volgens Al Marri nog maar het begin. Het bereidt het pad voor een bemande reis naar Mars uit de Emiraten. De VAE is bereid risico’s te nemen om haar verheven doelstellingen te bereiken. Dit ondanks het feit dat er 50% kans is dat de missies niet slagen volgens Salmen Al Marri. De VAE heeft een visie voor een 100-jarenplan om de ruimte en Mars te verkennen. Dit omvat verschillende vijfjarige programma’s om bepaalde doelen te bereiken.


Voor de VAE en de Arabische wereld zal het succes van de Rashid Rover-missie een grote prestatie zijn. Het is het eerste maanruimtevaartuig dat door een Arabische natie is gemaakt en de succesvolle maanlanding van de VAE zal zijn bekwaamheid en kennis op het gebied van ruimteverkenning benadrukken.


In de afgelopen jaren is het ruimtevaartprogramma van de VAE aanzienlijk vooruitgegaan. In 2019 werd Hazza Al Mansouri uit de Verenigde Arabische Emiraten de eerste Arabische astronaut die naar het International Space Station (ISS) reisde. In 2018 lanceerde het land ook KhalifaSat, zijn eerste satelliet, die volledig werd ontwikkeld door Emirati-experts.


Er werd alom geanticipeerd op de maanlanding van de Rashid Rover. De aankondiging van de succesvolle landing op 25 april markeert een belangrijke vooruitgang voor het ruimtevaartprogramma van de VAE. De voltooiing van de missie zal niet alleen historisch zijn voor de VAE, maar zal ook dienen als een demonstratie van zijn groeiende mogelijkheden voor ruimteverkenning.