Qualcomm beëindigt Snapdragon Satellite-dienst voor smartphones

Qualcomm beëindigt Snapdragon Satellite-dienst voor smartphones

Uncategorized

Op 3 december zal Qualcomm de Snapdragon Satellite-dienst stopzetten, een dienst waarmee smartphonemakers satellietberichten via hun telefoons konden verzenden. Ondanks de gereedheid van de satellietdienst voor smartphones, waren er te weinig fabrikanten geïnteresseerd, volgens partnerbedrijf Iridium. Hoewel Qualcomm het project beëindigt, blijven ze samenwerken met Iridium aan gestandaardiseerde satelliettechnologie.

De CEO van Iridium, Matthew Desch, heeft zijn teleurstelling geuit over het gebrek aan resultaten van de samenwerking met Qualcomm. Hij benadrukt echter dat er nog steeds vraag is naar een satellietdienst voor de consumentenmarkt en dat het bedrijf openstaat voor samenwerkingen met andere partners.

Qualcomm heeft bevestigd dat het de Snapdragon Satellite-dienst stopzet en geeft aan dat smartphonemakers de voorkeur geven aan gestandaardiseerde oplossingen in plaats van propriëtaire technologieën. Desondanks zal Qualcomm blijven samenwerken met Iridium aan gestandaardiseerde satelliettechnologie.

De dienst werd in januari van dit jaar aangekondigd en zou aanvankelijk alleen noodcommunicatie mogelijk maken, maar Qualcomm had ook plannen om een berichtendienst toe te voegen die werkte met het telefoonnummer van de gebruiker. De dienst maakte gebruik van de low earth orbit-satellieten van Iridium en werkte met Snapdragon 8 Gen 2-socs en de X70-modem. Er werden smartphones verwacht met ondersteuning voor Snapdragon Satellite vanaf de tweede helft van 2023.

Hoewel Qualcomm nu stopt met de dienst, zijn er nog steeds andere bedrijven die werken aan satellietdiensten voor smartphones. MediaTek kondigde aan dat het ook een eigen satellietdienst ontwikkelt en hierbij samenwerkt met Bullitt Group, het bedrijf achter onder andere CAT-smartphones. Ook Samsung en Apple hebben plannen aangekondigd om satellietcommunicatie op smartphones mogelijk te maken.