Stuurprogramma’s voor printers worden niet langer verspreid via Windows Update

Stuurprogramma’s voor printers worden niet langer verspreid via Windows Update

Uncategorized

Microsoft heeft aangekondigd dat stuurprogramma’s voor printers niet langer via Windows Update zullen worden verspreid. Het bedrijf geeft de voorkeur aan zijn eigen ingebouwde IPP-driver, die al de meeste moderne usb- en netwerkprinters zou moeten ondersteunen.
Voor extra functies op het gebied van printen en scannen kunnen fabrikanten een app beschikbaar stellen in de Microsoft Store, die automatisch gedownload zal worden. Het uitbrengen en ondertekenen van een eigen stuurprogramma blijft wel mogelijk, maar deze moet op een alternatieve manier worden verspreid.
Het uitfaseren van de printerdrivers via Windows Update begint in 2025. Vanaf dat moment zullen er geen nieuwe printerdrivers meer worden toegevoegd. Bestaande drivers kunnen nog wel geüpdatet worden tot 2027, maar na die tijd zullen alleen nog beveiligingsupdates worden verspreid.
De standaard IPP-driver van Microsoft ondersteunt printers die compatibel zijn met de Mopria-standaard. Mopria is een samenwerkingsverband tussen grote fabrikanten zoals HP, Canon, Xerox en Brother, met als doel een universele printerstandaard te creëren.