We kunnen er niet omheen: reclames op onze Xbox-consoles

We kunnen er niet omheen: reclames op onze Xbox-consoles

Uncategorized

Gisteravond, stipt om 18:00 uur, ging de Early Access van het langverwachte Call of Duty Modern Warfare III van start. Een moment waar veel gamers reikhalzend naar hadden uitgekeken. Echter, voor Xbox-spelers werd deze release een kleine teleurstelling.

Zodra gamers hun Xbox-console opstartten, werden ze namelijk begroet met een advertentie van Call of Duty: Modern Warfare III, direct op het beginscherm. Alsof dat nog niet vervelend genoeg was, bood de advertentie de mogelijkheid om de game te kopen of te upgraden naar de Vault Edition. Deze advertentie is het resultaat van de overname van Activision Blizzard door Microsoft, waardoor de game nu eigendom is van het bedrijf. Het lijkt erop dat Microsoft besloten heeft deze game direct als first-party-titel te promoten. Opvallend genoeg werd er onlangs ook een soortgelijke advertentie gebruikt om de release van Starfield te promoten, zo benadrukt de Director of Marketing van Xbox op social media platform X.

De Xbox-community is het hier echter niet mee eens en maakt zich zorgen. Men begrijpt niet waarom ze moeten betalen voor de hardware van hun console en bijbehorende abonnementen, terwijl ze op een nogal opdringerige manier worden blootgesteld aan advertenties. Er groeit zelfs angst dat er in de toekomst een duurdere versie van Game Pass zal komen waarbij ad-vrijheid wordt gegarandeerd. Hoewel we nog niet zo ver willen gaan, gezien de boze reacties online, kunnen we niet ontkennen dat deze zorgen levensvatbaar zijn. Inmiddels lijkt de advertentie overigens verwijderd te zijn.

Natuurlijk kunnen we deze advertenties eenvoudig wegklikken, maar de vraag blijft hangen: Vinden we dit acceptabel? Of maken we ons terecht zorgen over deze ontwikkeling? Laat vandaag nog je stem horen in onze poll hieronder. Vanavond bespreken we de resultaten in onze podcast, “De Week met XBNL”!

FAQ

Waarom werden Xbox-spelers geconfronteerd met een advertentie van Call of Duty: Modern Warfare III?

De advertentie is het gevolg van de overname van Activision Blizzard door Microsoft, waardoor de game nu eigendom is van het bedrijf. Microsoft heeft ervoor gekozen om deze game direct als first-party-titel te promoten.

Waarom maakt de Xbox-community zich zorgen over deze ontwikkeling?

De community maakt zich zorgen omdat ze al betalen voor de hardware van hun console en bijbehorende abonnementen, en nu ook nog op een opdringerige manier worden blootgesteld aan advertenties. Er is ook angst dat er in de toekomst een duurdere versie van Game Pass zal komen waarbij ad-vrijheid wordt gegarandeerd.

Is de advertentie inmiddels verwijderd?

Ja, inmiddels lijkt de advertentie verwijderd te zijn.