Orion-programma stijgt naar nieuwe hoogten met de Multi-ESM-oplossing van Airbus

Uncategorized

Het belang van technologie en geavanceerde engineering groeit naarmate de mensheid haar ambities richt op het verkennen van nieuwe horizonten buiten onze planeet. Een zo’n ambitieus project dat de medewerking vereist van enkele van de beste breinen op het gebied van ruimteverkenning, is de terugkeer van mensen naar de maan. Een essentieel onderdeel van deze missie is de European Service Module (ESM) van NASA’s Orion-ruimtevaartuig, die is ontworpen om astronauten naar de maan en terug te vervoeren. De komst van ESM-5 betekent een belangrijke ontwikkeling in de integratie van ESM’s, die nu plaatsvindt in de cleanrooms van Airbus Bremen.


Voor het eerst heeft NASA Airbus groen licht gegeven om via de European Space Agency (ESA) een cruciaal onderdeel van een Amerikaans bemande ruimtevluchtproject te bouwen. Het primaire voortstuwingssysteem, orbitale manoeuvreren en positioneringcontrole, elektriciteitsopwekking en levensondersteunende benodigdheden voor de bemanning, zoals water en zuurstof, worden allemaal afgehandeld door de ESM’s. Het is een moeilijke taak om elke ESM te integreren, omdat er meer dan 22.000 onderdelen moeten worden geïntegreerd.


Met de levering van ESM-5 is de periode van serieproductie officieel begonnen en ligt Airbus op schema om te voldoen aan NASA’s eis om één ESM-jaar te leveren. Drie ESM’s kunnen nu samenwerken dankzij de verbeterde cleanroom van het bedrijf; De integratie van ESM-3 is zo goed als voltooid en die van ESM-4 is in volle gang. Marc Steckling, Head of Space Exploration van Airbus, beweert dat het bedrijf verheugd is om de helft van het ruimteschip te leveren dat mensen terug naar de maan zal brengen en dat hij ervan overtuigd is dat Airbus deze belofte zal kunnen waarmaken.


De ESA heeft bijna € 2 miljard toegezegd aan het Orion-programma, wat een aanzienlijke toezegging is voor het agentschap. Zes ESM’s zouden worden gebouwd door Airbus, dat de taak had het Europese consortium te leiden. De eerste twee ESM’s van Airbus zijn al afgeleverd, en ESM-2 wordt momenteel ingebouwd in het Orion-ruimtevaartuig in de Kennedy Space Center-faciliteit.


De terugkeer van mensen naar de maan zal afhangen van de integratie van de Europese Service Modules. Airbus bevindt zich nu in de seriële productiefase met de levering van ESM-5 en het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat het zal kunnen voldoen aan NASA’s vraag naar één ESM per jaar. De investering van ESA in het Orion-programma is een bewijs van het belang van dit project, en de deelname van Airbus als een belangrijke speler in deze inspanning is een bewijs van de kennis en kunde van het bedrijf. Terwijl de mensheid haar zinnen zet op de maan en daarbuiten, zal de effectieve integratie van deze ESM’s de deur openen voor een nieuwe fase van verkenning en ontdekking van de ruimte.