Opera’s strategie voor het integreren van generatieve AI in zijn browser

Uncategorized

Het Noorse bedrijf achter de Opera Software-webbrowser heeft de intentie onthuld om generatieve AI-technologie op te nemen in zowel pc- als mobiele browsers. De verbinding maakt het mogelijk om afbeeldingen, tekst en audio te genereren op basis van gebruikersinvoer. Daarnaast wil het bedrijf binnenkort meer generatieve AI-tools uitbrengen.


Via een knop “Verkorten” in de werkbalk is Opera bereid om de door ChatGPT aangedreven tool te gebruiken. Het doel is om de inhoud van webpagina’s tijdens het laden te condenseren. Via opmerkingen in de zijbalk is het bedrijf van plan om andere generatieve AI-tools op te nemen zodra deze beschikbaar komen. Het bedrijf meldt dat het al zo’n 10 jaar aan AI-oplossingen werkt. De recente aankondigingen van zijn concurrenten hebben de intrede van het bedrijf in de door AI gegenereerde wereld echter versneld.


Met zijn webbrowser heeft Opera een geschiedenis van het leveren van eenvoudige verbindingen met applicaties van derden. Onder hen zijn WhatsApp, Telegram, Spotify en TikTok. Het vroege uitstapje van het bedrijf naar generatieve AI-contentproductiediensten heeft een doel. Het is bedoeld om gewone mensen te helpen gewend te raken aan en zich bewust te worden van hoe dergelijke hulpmiddelen hun leven kunnen beïnvloeden in termen van werk en vrije tijd.


Opera integreert in deze vroege fase mogelijkheden voor het maken van generatieve AI-inhoud in zijn eigen browser, zodat individuen de voorhoede van deze overgang kunnen zijn. Dit is volgens Krystian Kolondra, uitvoerend vice-president voor pc-browser en gaming bij Opera. Kolondra erkent dat Opera nog veel werk te verzetten heeft om ervoor te zorgen dat het zich houdt aan de verschillende ethische problemen rond generatieve AI. Het meest in het bijzonder zijn die met betrekking tot copyright en verkeerde informatie. Kolondra beweert echter dat het beter is om voorop te lopen bij dergelijke vooruitgang dan te proberen de achterstand in te halen.


Hoe een webbrowser eruit zou kunnen zien in dit volgende door generatieve AI gedomineerde tijdperk, is te zien aan Opera’s intrede in generatieve AI-technologieën. Het bedrijf is er zeker van dat generatieve AI veel verder zal gaan dan zoeken en diep geworteld zal raken in het surfgedrag van gebruikers. Opera’s introductie op het gebied van AI-gegenereerde technologie heeft een precedent geschapen voor anderen om te volgen. Dit zijn met name onafhankelijke bedrijven die specifieke, op eindgebruikers gerichte agenda’s willen bevorderen. Dit naast het bieden van meer keuzes en mogelijkheden aan mensen.


De manier waarop gebruikers en bedrijven omgaan met AI zal naar verwachting in de toekomst fundamenteel veranderen. Dit varieert van een hypergepersonaliseerd web tot full-stack organisaties die AI integreren in hun hele organisatiestructuur. Ongetwijfeld ontwrichtend voor mensen, bedrijven en onze samenleving. Experts vinden het daarom van cruciaal belang om mensen de capaciteiten te bieden die ze nodig hebben om deze verandering te leiden. Een belangrijke stap in de richting van het bereiken van dat doel is de integratie van diensten voor het maken van generatieve AI-inhoud door Opera in haar browserproducten.