OpenAI’s ChatGPT AI-tool helpt werknemers om meerdere banen geheim te houden

OpenAI’s ChatGPT AI-tool helpt werknemers om meerdere banen geheim te houden

Uncategorized

De COVID-19-pandemie heeft ongekende veranderingen teweeggebracht in de manier waarop mensen werken, waarbij velen gedwongen worden om thuis te werken om de protocollen voor sociale afstand te handhaven. Dit heeft geleid tot een nieuwe trend genaamd “overemployment”, waarbij witteboordenwerkers geheime tweede banen zijn gaan aannemen om hun inkomen te verhogen terwijl ze op afstand werken. Om hen te helpen hun werklast te beheren, hebben veel van deze werknemers naar verluidt gebruik gemaakt van OpenAI’s ChatGPT kunstmatige intelligentietool, waardoor ze hun meerdere banen verborgen kunnen houden voor hun werkgevers.

Verschillende werknemers hebben aan Vice’s Motherboard onthuld hoe ze ChatGPT in hun dagelijkse werk gebruiken. Een van hen, Ben, wiens naam werd veranderd voor anonimiteit, onthulde dat hij een tweede baan kreeg nadat hij de AI-tool had gebruikt om zijn sollicitatiebrieven te schrijven. Volgens Ben doet ChatGPT 80% van zijn werk en kan hij het eenvoudig vertellen om een verhaal te creëren op basis van de context die hij geeft. Met de release van GPT-4, een bijgewerkte versie van het AI-model dat ChatGPT ondersteunt, zijn de banen nog gemakkelijker geworden, zei hij.

Ben helpt bijvoorbeeld financiële technologiebedrijven bij het op de markt brengen van nieuwe producten vanuit zijn huis in Toronto. Hij vertelde Vice dat ChatGPT hem had geholpen zijn werk sneller en efficiënter te doen, waardoor hij meer tijd overhield. Door gebruik te maken van de AI-tool kon hij zijn sollicitatiebrieven in een mum van tijd schrijven en zelfs de tekst aanpassen zoals nodig. Hij onthulde ook dat hij de chatbot gebruikte om berichten naar zijn manager te schrijven en hem aanmoedigde om ze in kleine letters te schrijven zodat ze er organisch uitzien.

Hoewel sommigen kunnen betogen dat het gebruik van AI-tools om geheime meerdere banen aan te houden onethisch is, zien anderen het als een manier om om te gaan met de stijgende kosten van levensonderhoud en inkomensongelijkheid. Naarmate de gig-economie blijft groeien, wordt het steeds gebruikelijker dat werknemers meerdere banen aannemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het nadeel van deze trend is echter dat het kan leiden tot burn-out, stress en een gebrek aan balans tussen werk en privéleven.

Ondanks de potentiële voordelen zijn er zorgen over de langetermijneffecten van het gebruik van AI-tools zoals ChatGPT. Bijvoorbeeld, naarmate meer werknemers zich tot AI wenden om hen te helpen bij hun werklast, kan dit leiden tot verdere baanverplaatsing en de bestaande vaardigheidsgroep vergroten. Het blijft nog te bezien hoe deze trend zich in de komende jaren zal ontwikkelen, maar voor nu maken werknemers gebruik van elk middel dat ze tot hun beschikking hebben om zich staande te houden in deze onzekere tijden.