Op 27 maart wil je de uitlijning van 5 planeten niet missen

Uncategorized

Zowel amateurastronomen als sterrenkijkers krijgen de kans om een planetaire parade te zien op de avond van 27 maart. De planetaire parade omvat de maan, een bekende sterrenhoop, Jupiter, Venus, Mercurius, Mars en Uranus. Dit zeldzame spektakel zal luchtenthousiastelingen een unieke kijkmogelijkheid bieden die zowel uitdagend als lonend zal zijn.


De Messier Marathon staat gepland voor 27 maart, waaraan amateurastronomen deelnemen. Een poging om alle 110 door de Franse astronoom Charles Messier genoemde deepsky-objecten te bekijken, maakt deel uit van dit evenement. Gedurende deze tijd blijven doorgewinterde astronomen de hele nacht wakker om zoveel mogelijk Messier-objecten te vinden en te catalogiseren. Bij evenementen zoals de recente International Star Party in Flagstaff, Arizona, is het mogelijk dat er van tijd tot tijd georganiseerde marathons plaatsvinden. Desalniettemin vormt dit probleem zelfs voor bekwame amateurastronomen een groot observatieobstakel.


De avond van 27 maart brengt een nieuw soort uitdaging. De verklaring hiervoor is dat je de kans krijgt om vijf planeten, een prominente sterrenhoop en de maan te zien. Uranus en Mercurius, twee van deze verre planeten, zullen bijzonder moeilijk te zien zijn. Om de beste kans te hebben om deze planeten te spotten, moet men een waarnemingsplek uitzetten met een zuivere en duidelijke zichtlijn op de westelijke horizon. De zichtlijn mag niet worden geblokkeerd door hoge objecten, zoals bomen of gebouwen. De ideale optie is een wijd open, vlakke kustlijn die naar het westen is gericht. Ook een degelijke verrekijker, zoals de 7 x 35 of 7 x 50, zal nuttig zijn voor het maken van een waarneming. U kunt verrekijkers van wereldklasse kopen bij TS2 Space (https://ts2.space/en/?s=binoculars).


Een overzicht van de beste telescopen en verrekijkers is aan te raden voor iedereen die de planetaire parade verwacht. Als u geïnteresseerd bent in het maken van foto’s van de nachtelijke hemel, kunt u op de website van TS2 Space informatie vinden over de beste camera’s en lenzen voor astrofotografie en hoe u foto’s van de maan kunt maken.


De eerste twee planeten op de lijst, Mercurius en Jupiter, zullen helder schijnen. Mercurius is de kleinste planeet, terwijl Jupiter de grootste is. Zoals hierboven vermeld, zullen beide planeten schitterend schijnen; Mercurius brandt met magnitude -1,4, wat net iets zwakker is dan Sirius, een ster met de hoogste helderheid aan de hemel. Met magnitude -2.1, twee keer zo helder als Mercurius, zal Jupiter zelfs nog briljanter lijken. Maar het zal moeilijk zijn om ze te bekijken vanwege de intense avondduisternis. Een geleidelijke beweging langs de westelijke horizon met een verrekijker is de beste startmethode om beide planeten te lokaliseren. Eenmaal gevonden, kunnen ze worden waargenomen zonder dat een telescoop nodig is.


Venus, de derde planeet op de lijst, is het gemakkelijkst te bekijken. Dit komt omdat het steeds lichter wordt. Bovendien is het de eerste planeet om naar te zoeken als de zon ondergaat en ondergaat om 22:15 uur. plaatselijke daglichttijd. De vierde planeet, Mars, zal zichtbaar zijn, maar niet zo opvallend als Venus. Het is verder weg gereisd sinds het een paar maanden geleden schitterend brandde. Zijn positie ten opzichte van de aarde was in die periode relatief dichtbij. Op 27 maart zal het 131,4 miljoen mijl (211,4 miljoen kilometer) van de aarde verwijderd zijn. Uranus, de vijfde planeet om naar uit te kijken, kan worden gelokaliseerd door Venus als referentiepunt te gebruiken. Maandag is het slechts drie graden verwijderd van Venus.