Unity introduceert een vergoeding voor het runtime-gebruik in 2024

Unity introduceert een vergoeding voor het runtime-gebruik in 2024

Uncategorized

Er is veel discussie geweest over het aandeel van inkomsten dat digitale winkels zoals Epic Games Store, Steam, GOG en andere nemen van game-ontwikkelaars en -uitgevers. Er is echter ook een minder bekend aspect waar veel games mee te maken hebben voordat de ontwikkelaar en/of uitgever geld kunnen verdienen: game-engines. Unreal Engine en Unity zijn twee van de populairste engines, en Epic heeft onlangs het inkomstenaandeel aangepast. Nu is het de beurt aan Unity, en deze verandering wordt niet goed ontvangen.

Op 1 januari 2024 wil Unity een vergoeding introduceren genaamd Unity Runtime Fees, volgens een blogpost. In plaats van een inkomstenaandeel moeten game-ontwikkelaars Unity een vergoeding betalen telkens wanneer hun games op een apparaat worden geïnstalleerd. De kosten variëren op basis van het type Unity-abonnement en bereiken bepaalde mijlpalen. Unity beweert dat deze verandering slechts een kleine subset van titels zal beïnvloeden, maar op sociale media lijken veel ontwikkelaars bezorgd te zijn.

Onder andere de ontwikkelaars van Among Us, Innersloth, hebben hun zorgen geuit, samen met Aggro Crab van Another Crab’s Treasure. Cult of the Lamb’s Massive Monster is een van de studio’s die dreigt over te stappen naar een andere engine als dit doorgaat.

De oorspronkelijke plannen om kosten in rekening te brengen voor elke installatie op verschillende apparaten waren niet goed ontvangen. Gelukkig heeft Unity een beetje bijgedraaid volgens een reactie aan Stephen Totilo op Axios. Ontwikkelaars en uitgevers betalen nu alleen voor de eerste installatie en niet voor demo’s (tenzij het Early Access of andere varianten zijn die de volledige game bevatten), abonnementsdiensten en liefdadigheidsaanbiedingen. Toch lijkt het erop dat de overgrote meerderheid van bekende teams dit idee niet leuk vindt. Het is dus interessant om te zien of Unity een volledige ommekeer maakt, iets terugtrekt of vasthoudt aan de huidige plannen.

Wat vind jij van de Unity Runtime Fee?