OnePlus Open: Een Nieuw Hoofdstuk voor OnePlus

OnePlus Open: Een Nieuw Hoofdstuk voor OnePlus

Uncategorized

Het is al bijna tien jaar geleden dat OnePlus zijn intrede deed op de smartphonemarkt. De Chinese fabrikant maakte naam door kwalitatieve toestellen aan te bieden voor een scherpe prijs. Aanvankelijk opereerde OnePlus als dochteronderneming van BBK Electronics, een conglomeraat dat inmiddels bekende merken als OPPO, Vivo en realme onder zijn hoede heeft. Terwijl andere Chinese merken de overstap naar Europa nog niet hadden gemaakt, maakte OnePlus al naam in het Westen.

Inmiddels zijn we in 2023 en hebben andere Chinese merken zoals OPPO hun weg naar de Europese markt gevonden. OnePlus heeft haar voortrekkersrol op het gebied van ‘normale’ smartphones verloren en richt zich nu op een nieuwe productcategorie: vouwbare telefoons. In China is er al grote concurrentie op dit gebied, met merken als Xiaomi, Honor, Motorola, OPPO en Huawei die allemaal vouwtelefoons aanbieden. Maar in de Benelux hebben we tot nu toe weinig keuze, behalve Samsung. En als je geen clamshell-telefoon zoals de Galaxy Z Flip5 wilt, maar een vouwbaar toestel dat van een normaal smartphoneformaat kan worden uitgeklapt tot een mini-tablet, dan is de Galaxy Z Fold5 momenteel de enige optie. Tenzij je de Google-loze Huawei Mate X3 meerekent, maar dat toestel is niet in Europese winkels verkrijgbaar. Zelfs een trip naar Duitsland levert alleen de mogelijkheid op om de Google Pixel Fold te kopen.

Gezien het gebrek aan concurrentie in de Benelux is de recent aangekondigde OnePlus Open een opmerkelijke toevoeging. De eerste vouwbare smartphone van OnePlus is gebaseerd op een bestaand OPPO-model, maar dan met de bekende OnePlus-software. Het toestel, dat erg lijkt op de OPPO Find N3, is speciaal ontworpen voor powerusers en enthousiastelingen. OnePlus heeft bewust gekozen voor een tabletvormige vouwbare telefoon in plaats van een clamshell, om zo de beste vouwbare telefoon op de markt te kunnen bieden. De OnePlus Open is even dun en licht als een normale high-end smartphone en beschikt over een camerasysteem dat kan concurreren met topmodellen van andere fabrikanten.

Natuurlijk heeft de OnePlus Open ook zijn nadelen. Zo is het toestel niet waterdicht, ondersteunt het geen draadloos opladen en is de multitasking-functionaliteit in de ColorOS-software van OnePlus minder krachtig dan bij de concurrentie. Daarnaast kampt de OnePlus Open met dezelfde problemen als andere vouwbare telefoons, zoals een krasgevoelig scherm en een hoge prijs.

De prijs van de OnePlus Open is dan ook een punt van kritiek. Met een prijs van 1799 euro is het toestel behoorlijk prijzig, vooral in vergelijking met de Samsung Galaxy Z Fold5 die voor dezelfde hoeveelheid opslag 400 euro minder kost. Normale high-end smartphones zijn vaak nog goedkoper en het niet-vouwbare topmodel van OnePlus kost zelfs minder dan de helft van de OnePlus Open.

Veelgestelde vragen

1. Welke andere vouwbare telefoons zijn er op de markt?

Naast de Samsung Galaxy Z Fold5 en de OnePlus Open, bieden merken als Xiaomi, Honor, Motorola, OPPO en Huawei ook vouwbare telefoons aan. In de Benelux is de keuze echter beperkt en is de Galaxy Z Fold5 momenteel de enige optie.

2. Wat zijn de voordelen van een vouwbare telefoon?

Een vouwbare telefoon biedt de mogelijkheid om van een normaal smartphoneformaat te veranderen in een mini-tablet. Hierdoor heb je meer schermruimte tot je beschikking en kun je bijvoorbeeld makkelijker multitasken of genieten van een groter kijkoppervlak bij het bekijken van video’s of het spelen van games.

3. Wat zijn de nadelen van een vouwbare telefoon?

Enkele nadelen van vouwbare telefoons zijn onder andere een krasgevoelig scherm, een hogere prijs in vergelijking met normale smartphones, en beperkingen in functionaliteit zoals waterdichtheid en draadloos opladen.