Onder de blote hemel: Een emotionele coming-of-age film

Onder de blote hemel: Een emotionele coming-of-age film

Uncategorized

Onder de blote hemel is een film die gaat over het moment waarop kinderen beseffen dat hun ouders niet perfect zijn. In de film volgen we de elfjarige Elvie, die ontdekt dat haar moeder zwakbegaafd is. Dit zorgt voor een emotionele coming-of-age ervaring voor Elvie, maar het is ook een situatie die alle kinderen uiteindelijk meemaken.

Elvie begint zich te schamen voor haar moeder en beseft dat haar vriendje Danny haar moeder misbruikt. De situatie wordt nog ingewikkelder wanneer de opa van Elvie, die altijd alles in goede banen leidde, in het ziekenhuis belandt. Elvie en haar familie runnen een camping en nu rust er te veel verantwoordelijkheid op Elvie, terwijl zij juist bezig is om zichzelf los te maken en haar eerste verliefdheid te voelen.

De hoofdrol wordt op overtuigende wijze gespeeld door debutante Ylse Ringeling. Rifka Lodeizen overtuigt iets minder in haar rol als zwakbegaafde moeder Emma, maar dit komt meer door de gevoeligheden van deze tijd. Het kan ongemakkelijk voelen als een bekende acteur een verstandelijke of fysieke beperking speelt.

Onder de blote hemel is een geslaagde coming-of-age film voor jeugdige kijkers. Het laat op intense wijze zien wat Elvie meemaakt, wat eigenlijk een uitvergroting is van wat alle kinderen meemaken. De film heeft een droevige moraal: soms is het noodzakelijk om je ouders te verraden.

De film heeft af en toe wel een gekunstelde sfeer, waarbij er veel door het bos wordt gerend om kinderlijke onschuld te illustreren. Daarnaast is de camping onder zelfbestuur van warme, ruimdenkende Amsterdammers, waardoor het verhaal nooit echt onveilig of eenzaam aanvoelt, wat de emotionele impact enigszins afzwakt. Maar over het algemeen is Onder de blote hemel een geslaagde en emotionele film voor jonge kijkers die van drama houden.