Nozzle-erosie geïdentificeerd als de hoofdoorzaak van Vega C Launch Failure

Uncategorized

Volgens een evaluatie van de European Space Agency werd het falen van de Vega C-raket in december vorig jaar veroorzaakt door een probleem met erosie van de straalpijp. Volgens het rapport zijn twee Pléiades Neo-beeldvormingssatellieten voor Airbus Defence and Space verloren gegaan vanwege een keelinzetstuk. Het keelinzetstuk is gemaakt van koolstof-koolstofmateriaal. Het onderging tijdens de lancering “thermomechanische overerosie”.

Dit veroorzaakte een daling van de stuwkracht. Omdat de acceptatiecriteria van het materiaal onjuist waren, was er erosie nodig om verband te houden met de grotere porositeit van het koolstof-koolstofcomposiet. Deze koolstof-koolstofcomposiet was voorheen onopgemerkt. Tijdens de Vega C-ontwerpfase werd het keelinzetstuk gekocht van Yuzhnoye, een Oekraïens bedrijf.

Uit het onderzoek bleek dat het materiaal van Yuzhnoye niet kan worden gebruikt op de Zefiro-40-motor. Bovendien ontdekte het dat een carbon-carbon keelinzetstuk van ArianeGroup in plaats daarvan zal worden gebruikt. Andere mogelijke oorzaken van de storing werden door het rapport uitgesloten. De maker van de Vega C-raket, Avio, had al verschillende keelimplantaten besteld bij ArianeGroup.

Het plan was om ze te gebruiken als voorzorgsmaatregel tegen mogelijke verstoringen in de toeleveringsketen die zouden kunnen ontstaan als gevolg van het conflict in Oekraïne. De Vega C zal naar verwachting ergens in de tweede helft van dit jaar weer vliegen. Dit is te danken aan meer studie en evaluatie van de Zefiro-40. Het onderzoek en de evaluatie worden uitgevoerd door de ESA-instantie die de komende maanden wil uitvoeren.

Naast het corrigeren van het Zefiro-40-probleem, zal de toeleveringsketen voor het schip worden geëvalueerd. Het zal worden uitgebreid om te controleren op eventuele andere mogelijke kwaliteitsproblemen. Het Vega-programma is bekritiseerd door de leiding van zowel ESA als Arianespace. Volgens hen was de mislukking van de VV21 de derde van de acht vluchten voor de Vega en Vega C. Ze kampen ook met moeilijkheden bij de fabricage van de Ariane 6. Door de vertraging is de eerste lancering uitgesteld tot ten minste eind 2023. Daarnaast was er ook het verlies van de Sojoez-raket tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

De directeur-generaal van de European Space Agency (ESA), Josef Aschbacher, wees op het belang van de aanstaande lancering van de Sentinel-1C-radarbeeldsatelliet. Het zal Sentinel-1B vervangen, die vorig jaar last had van een storing in de radarlading. Hij benadrukte ook de noodzaak om grondig na te denken over de beste manier voor Europa om zijn toegang tot de ruimte terug te winnen. Giulio Ranzo, de CEO van Avio, gaf aan dat de pandemiegerelateerde lockdowns mogelijk hebben bijgedragen aan het probleem. Het onderzoek heeft echter geen bewijs gevonden om dit te staven.

Drie van de acht Vega-vluchten zijn mislukt, waardoor het programma een wisselend succesrecord heeft. Deze meest recente storing benadrukt de noodzaak van strikte kwaliteitscontroleprocedures om de betrouwbaarheid van ruimtelanceersystemen te garanderen. Het onderzoek en de daaropvolgende corrigerende maatregelen die zijn uitgevoerd door de ESA en Avio laten zien hoe cruciaal zorgvuldig onderzoek is voor ruimtetechnologie. Het benadrukt ook het voordeel van voortdurende ontwikkeling. Naarmate de ruimtevaartindustrie groeit, is het cruciaal om lessen te trekken uit fouten uit het verleden en excellentie na te streven in alle facetten van de ontwikkeling en operaties van ruimtetechnologie.