De iPhone 15 wordt opgeladen via USB-C in plaats van de Lightning-kabel

De iPhone 15 wordt opgeladen via USB-C in plaats van de Lightning-kabel

Uncategorized

Apple heeft aangekondigd dat de iPhone 15 niet langer kan worden opgeladen met de Lightning-kabel van eerdere iPhones. In plaats daarvan zal de nieuwe telefoon worden opgeladen via USB-C. Deze verandering werd dinsdagavond aangekondigd tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones voor het komende jaar.

Terwijl nieuwe Android-telefoons al gebruikmaken van USB-C, heeft Apple lange tijd vastgehouden aan de eigen Lightning-kabel. Dit leidde vaak tot het probleem van het niet beschikbaar hebben van een iPhone-oplader in kantoren en huizen vol visite. Maar deze vraag zal in de komende jaren verdwijnen.

Sinds de introductie van de iPhone 5 in 2012 is de Lightning-kabel de standaard geweest voor Apple-telefoons. Deze kabels werken echter alleen in combinatie met bepaalde Apple-apparaten en zijn niet compatibel met Android-toestellen.

Apple heeft lange tijd beweerd dat het behouden van keuze in producten leidt tot meer innovatie op de markt. De overstap naar USB-C komt dan ook voort uit Europese wetgeving, waardoor Apple gedwongen wordt om mee te gaan. Volgens nieuwe regels van de EU moeten alle nieuwe telefoons vanaf eind 2024 verplicht kunnen worden opgeladen via USB-C. Apple is nu bezig om zich hierop voor te bereiden.

De overstap naar USB-C heeft verschillende voordelen. Zo zal er in de toekomst slechts één kabel nodig zijn om alle apparaten op te laden, van telefoons tot laptops en tablets. Dit zal een einde maken aan de overvloed aan ongebruikte kabels in lades. Bovendien hoopt de Europese Unie dat deze verandering zal leiden tot minder elektronisch afval.

Volgens Apple is USB-C al jarenlang de universeel geaccepteerde manier om apparaten op te laden en is deze aansluiting al aanwezig in Apple-producten. Nu zal het ook werken in combinatie met iPhones.

Naast de verandering in oplaadmethode heeft Apple ook aangekondigd dat er vier nieuwe iPhones zullen worden uitgebracht, die allemaal gebruik zullen maken van USB-C. Er zullen ook goedkopere modellen beschikbaar zijn met Dynamic Island, Face ID en cameralens. De Pro-modellen zullen gemaakt zijn van titanium, waardoor ze sterker en lichter zullen zijn. Apple beweert dat de nieuwe Pro-toestellen gemakkelijker te repareren zullen zijn. Andere verbeteringen zijn onder andere een knop om het mute-schuifje te vervangen en nieuwe en snellere Pro-chips voor de iPhone 15 en 15 Plus. Daarnaast zullen de camera’s van de iPhone 15 en 15 Plus een significante upgrade krijgen.

De prijzen voor de nieuwe iPhones variëren van 969 euro voor de iPhone 15 tot 1.479 euro voor de iPhone 15 Pro Max.

Naast de nieuwe iPhones heeft Apple ook nieuwe Apple Watches aangekondigd. De focus van de Series 9 en Ultra 2 ligt op verbeteringen aan de S9-processor. De horloges zullen daardoor niet alleen sneller zijn, maar zullen ook spraakopdrachten via Siri lokaal kunnen verwerken, waardoor snellere response-tijden mogelijk zijn. Een nieuwe functie genaamd ‘double tap’ maakt het mogelijk om met een dubbele tik van je vinger oproepen te beantwoorden of timers uit te schakelen, handig voor situaties waarin je maar één hand vrij hebt.