Apple onthult nieuwe iPhones zonder lightning-aansluiting vanwege EU-regelgeving

Apple onthult nieuwe iPhones zonder lightning-aansluiting vanwege EU-regelgeving

Uncategorized

Apple heeft vanavond zijn nieuwste iPhones, de iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro en 15 Pro Max, onthuld. Opvallend is dat deze toestellen geen lightning-aansluiting meer hebben. Dit komt doordat de Europese Unie vanaf eind 2024 vereist dat alle smartphones een USB-C-aansluiting hebben. Hiermee geeft Apple toe aan de druk vanuit de EU. Het doel van deze regel is om consumenten geld te besparen en elektronisch afval te verminderen.

Volgens analist Francisco Jeronimo van IDC, marktonderzoeker in de techsector, is dit een onbedoeld effect en is het niet de intentie van Brussel om Apple of iPhone-gebruikers op andere continenten te benadelen. Andere fabrikanten zijn namelijk al eerder overgestapt op USB-C als standaard.

Voor iPhone-gebruikers betekent dit dat zij moeten controleren of hun bestaande oplader compatibel is met het nieuwe snoer dat bij de iPhone 15-serie wordt geleverd. Er zijn nu grofweg drie opties: het gebruik van een USB-C-oplader van een ander apparaat, draadloos opladen met een draadloze Qi-oplader, of het kopen van een adapter. Er zijn al adapters op de markt die de lightning-kabel omzetten naar USB-C.

Het besluit om USB-C verplicht te stellen als nieuwe aansluiting in de EU is vorig jaar genomen na bijna tien jaar van vergaderen en onderhandelen. Het doel is om consumenten minder vaak nieuwe kabels en stekkers te laten kopen. Daarnaast is USB-C sneller dan lightning, zowel qua opladen als het verzenden van data van een iPhone naar een ander apparaat.

Apple heeft zich lange tijd verzet tegen de overstap naar USB-C, omdat het bedrijf van mening is dat de regels innovatie belemmeren en het lastig is voor consumenten, omdat hun kabels ineens nutteloos worden. Bovendien verdient Apple geld aan de verkoop van hun eigen kabels en het licentiëren van de lightningpoort aan andere fabrikanten.

Ondanks het feit dat Apple eerder aangaf dat het terugdringen van elektronisch afval grotendeels was opgelost door opladers zonder vast kabeltje, moet het bedrijf zich toch houden aan de regels van de EU. “Het is duidelijk dat we ons eraan moeten houden”, aldus een marketingbaas van Apple vorig jaar. “We hebben geen keuze.”