NASA’s SWOT-satellietervaringen Instrumentstoring in een baan, die de mogelijkheden voor waterbewaking beïnvloedt

Uncategorized

NASA’s Surface Water and Ocean Topography (SWOT) -satelliet heeft een instrumentstoring ondervonden. Deze storing beperkt zijn vermogen om het water te bewaken. SWOT werd ingezet op 16 december 2022. Het is ontworpen om het water op aarde tot in de kleinste details in kaart te brengen. Het belangrijkste onderzoeksinstrument van de satelliet, de Ka-band Radar Interferometer (KARIN), viel plotseling uit. Volgens NASA-functionarissen is de oorzaak van het probleem met de missie van het ruimtevaartuig te wijten aan een probleem met het krachtige versterkersubsysteem. De reden van het probleem is nog niet bekend. De ingenieurs doen echter systematische pogingen om de situatie te begrijpen en de operaties te hervatten.


Om te begrijpen hoe klimaatverandering de waterstanden op aarde beïnvloedt, is het KARIN-instrument essentieel voor de missie van de satelliet. KARIN instrument brengt oppervlaktewater in 2 dimensies in kaart. Het heeft dubbele antennes. Deze dubbele antennes staan ongeveer 33 meter uit elkaar. Ze produceren een radarpuls die door beide antennes wordt opgepikt nadat ze door de aarde zijn gereflecteerd. 1,3 miljoen mijl aan rivieren, miljoenen meren en moeilijk te bemonsteren kustlijnen kunnen ermee worden onderzocht wanneer het in bedrijf is. Deze kennis is cruciaal om internationale partners te helpen begrijpen hoe kooldioxide bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarnaast kunnen de mondiale partners meer kennis opdoen over de invloed ervan op de waterstanden.


NASA-vertegenwoordigers hebben verklaard dat nadat het KARIN-instrument weer operationeel is, de missie haar inbedrijfstellings- en kalibratietaken van maart tot juni zal voortzetten. Dit wordt gedaan om de nauwkeurigheid van de gegevens te verifiëren voordat de wetenschappelijke activiteiten in juli 2023 van start gaan. Het doel van de SWOT-missie is het leveren van nauwkeurige en betrouwbare gegevens over de watervoorraden op aarde. De missie wordt gezamenlijk geleid door NASA en CNES.


Ondanks de tegenslag heeft NASA er alle vertrouwen in dat het in staat zal zijn om de capaciteiten van de satelliet te herstellen en zijn missiedoelen te bereiken. Het kabinet is voornemens de door de satelliet verzamelde data openbaar te maken. Daarnaast heeft NASA ook gebruiksvriendelijke tools ontwikkeld waarmee gemeenschappen toegang hebben tot de gegevens en deze kunnen gebruiken voor het plannen en monitoren van lokale waterstanden.


De SWOT-satelliet werd gelanceerd door de Falcon 9-raket van SpaceX vanaf de Californische Vandenberg Space Force Base. Deze prestatie was het resultaat van samenwerking tussen tal van entiteiten. Het project omvatte ook bijdragen van verschillende ruimteagentschappen. Ze omvatten de Canadian Space Agency en de United Kingdom Space Agency naast NASA en CNES. Het is een belangrijke onderneming met brede implicaties voor het begrijpen van de waterbronnen van onze wereld en hun gevoeligheid voor klimaatverandering.


Het uitvallen van het instrument van de SWOT-satelliet heeft een aanzienlijke negatieve invloed gehad op het vermogen om water te monitoren. NASA probeert het probleem op te lossen. In de komende maanden zal de missie naar verwachting doorgaan met haar inbedrijfstellings- en kalibratietaken. Een belangrijke samenwerking tussen talrijke entiteiten om nauwkeurige en betrouwbare gegevens over de watervoorraden van de aarde te leveren, wordt vertegenwoordigd door de SWOT-satelliet. Het is de bedoeling dat de gegevens van de satelliet binnenkort openbaar worden gemaakt. Dit is bedoeld om gemeenschappen in staat te stellen er gebruik van te maken bij het plannen en volgen van lokale waterstanden.