Stroomuitval van 90 minuten treft NASA Mission Control in Houston

Stroomuitval van 90 minuten treft NASA Mission Control in Houston

Uncategorized

NASA’s Mission Control in Houston, Texas, heeft een stroomuitval van 90 minuten meegemaakt, waardoor het Internationale Ruimtestation (ISS) geen communicatie had met de grondcontrole op dinsdag. De stroomstoring deed zich voor als gevolg van upgrades aan het grondstroomsysteem van het Johnson Space Center, waardoor er onverwacht verlies was van telemetrie, spraakcommunicatie en commando’s. Het probleem bevond zich echter alleen op de grond en vormde geen bedreiging voor de veiligheid van de ISS-bemanning.

De astronauten van Expeditie 69 liepen geen gevaar, aangezien zij snel gebruikmaakten van noodstroomsystemen om binnen 20 minuten na de storing communicatie te herstellen via Russische middelen. Binnen ongeveer 90 minuten werd de volledige commando-, telemetrie- en spraakcommunicatie hersteld naar het Internationale Ruimtestation.

Dit was de eerste keer sinds 2009, toen het ISS volledig operationeel werd, dat het contact verloor met de grondcontrole. NASA zal het incident grondig onderzoeken om beter te begrijpen wat er is gebeurd en lessen te trekken voor toekomstige missies.

De bemanningsleden van Expeditie 69 zijn onder andere NASA-astronauten Frank Rubio, Woody Hoburg en Stephen Bowen, Roscosmos kosmonauten Dmitri Petelin, Andrey Fedyaev en commandant Sergey Prokopyev, en de astronaut van de Verenigde Arabische Emiraten, Sultan Alneyadi. Ondanks het kortstondige communicatieprobleem nadert het Internationale Ruimtestation het einde van zijn missie. NASA is van plan om het station tegen 2031 te deorbiten en terug te brengen naar de aarde, waar het in de Stille Oceaan zal worden gestuurd.