NASA’s klimaatveranderingssatelliet keert online terug nadat het instrument is uitgeschakeld

Uncategorized

NASA’s Surface Water and Ocean Topography (SWOT) -satelliet is begonnen met inbedrijfstelling na een instrumentprobleem eind januari 2023. SWOT’s KARIN (Ka-band Radar Interferometer) -instrument is een cruciaal onderdeel van de missie om oppervlaktewater te onderzoeken en wereldwijde waterstanden te volgen . Het doel is om de invloed van klimaatverandering op de waterstanden van de aarde te begrijpen. NASA en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES hebben nu een methode ontwikkeld om de sensor opnieuw op te starten nadat deze in januari abrupt stopte met werken. Het team besloot om een back-upvoedingseenheid te gebruiken om KARIN te activeren. Dit zal het herstel van operaties bespoedigen en het algehele missierisico verminderen.


De lengte van een tennisbaan en iets meer dan dat vormen het systeem van de SWOT-satelliet met twee antennes. Ze zijn ongeveer 10 meter van elkaar verwijderd. Een van de antennes in het systeem is bedoeld om radarpulsen te produceren. Deze radarpulsen worden vervolgens ontvangen door de andere antenne die deze in combinatie met de andere gebruikt. Wanneer de onderzoeksactiviteiten van SWOT in juli van start gaan, zal het 2,1 miljoen kilometer aan kustlijnen, rivieren en meren onderzoeken om het niveau van de waterlichamen in de wereld te meten en te volgen. NASA zal de gegevens beschikbaar maken voor het grote publiek, en lokale gemeenschappen zullen tools krijgen om hun waterstanden te monitoren.


Op vrijdag 17 maart verklaarden vertegenwoordigers van NASA dat SWOT volgens de planning in juli wetenschappelijke activiteiten zal gaan uitvoeren. Dit is in overeenstemming met de eerste prognoses. De back-upkrachtbron werd geselecteerd om het algehele risico voor de missie te verminderen. Bovendien zal het de terugkeer van operaties bespoedigen, hoewel NASA de reden voor het instrumentprobleem niet heeft bekendgemaakt. Op 16 december 2022 werd de SWOT-missie gelanceerd in de ruimte vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië door een SpaceX Falcon 9-raket.


SWOT, een gezamenlijke NASA- en CNES-missie, heeft tot doel een zeer nauwkeurige kaart van het water op aarde te maken. De missie zal inzichtelijke informatie bieden over de relatie tussen koolstofdioxide, een broeikasgas en stijgend water als gevolg van de opwarming van de aarde. SWOT zal wetenschappers helpen bij het ontwerpen van effectievere plannen om de klimaatverandering te beperken. Door dit te doen, kunnen ze beter analyseren hoe klimaatverandering de waterstanden van de aarde beïnvloedt.