NASA’s IBEX ruimtevaartuig Computer Glitch stopt interstellaire onderzoeksmissie

Uncategorized

Een computerstoring heeft de interstellaire onderzoeksmissie van NASA’s Interstellar Boundary Explorer (IBEX) ruimtevaartuig tijdelijk stopgezet. IBEX-ruimtevaartuig werd gelanceerd in oktober 2008. Het doel van de missie was om de buitenrand van de heliosfeer te onderzoeken. Deze rand markeert de overgang van het zonnestelsel naar de interstellaire ruimte. Het doel van het ruimtevaartuig is om te onderzoeken hoe plasma van de zonnewind en het interstellaire medium wereldwijd interageren in het grensgebied van het zonnestelsel.


De missie wordt geleid door het Southwest Research Institute (SwRI) in San Antonio. Het IBEX-ruimtevaartuig heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt sinds de lancering bijna 15 jaar geleden. De eerste kaart van de heliosfeer werd geproduceerd door IBEX in het eerste jaar dat het actief was. Sindsdien brengt het elke 6 maanden continu de hele hemel in kaart. Het “IBEX-lint”, een dicht gebied van deeltjes, was niettemin de belangrijkste ontdekking. Het magnetische veld van de Melkweg staat in wisselwerking met neutrale waterstofatomen die in de zonnewind worden meegevoerd. Dit produceert trillingen of golven die de ionen in lintachtige vormen dwingen. Deze interactie is hoe het lint wordt gegenereerd. Om de heliosfeer beter te begrijpen, onderzoeken wetenschappers dit fenomeen.


Volgens functionarissen van het bureau vond de reset van de vluchtcomputer van het ruimtevaartuig plaats op 18 februari. Ondanks het resetten van de software en hardware op de grond, zijn ze er echter niet in geslaagd de commandocapaciteit te herstellen. De uitrusting van het ruimtevaartuig lijkt operationeel te zijn. Bovendien is de vluchtsoftware nog steeds actief, maar de opdrachtverwerking van IBEX werkt niet.


Volgens de NASA is het ruimtevaartuig al gepland om zijn kracht te hervatten en zichzelf op 4 maart te resetten als back-up. Dit is een noodplan voor het geval het missieteam het probleem niet kan oplossen. In het geval dat er vóór de reset geen oplossing kan worden gevonden, hebben functionarissen van het bureau gezworen om daarna meer informatie over IBEX vrij te geven.


NASA heeft hard gewerkt om het gebied van de interstellaire ruimte en de diepe ruimte buiten ons zonnestelsel te onderzoeken. Wetenschappers kunnen meer te weten komen over de mysteries van het universum en onze rol daarin met behulp van geavanceerde ruimtevaartuigen zoals IBEX. Gezien de ingewikkelde technologie en gecompliceerde systemen die erbij betrokken zijn, zijn fouten en storingen altijd een mogelijkheid.


NASA staat erom bekend uitdagingen voorbij te gaan en creatieve oplossingen voor problemen te bedenken, ondanks de huidige tegenslag. Zonder twijfel zal de organisatie er alles aan doen om ervoor te zorgen dat IBEX haar missie zo snel mogelijk voortzet. Het is van cruciaal belang dat we de moeilijkheden erkennen die met een dergelijke taak gepaard gaan. Bovendien is er de waarde van zulke uitstekende prestaties die de mensheid heeft geleverd in deze poging terwijl we de diepten van de ruimte blijven verkennen.