NASA plant lancering van ruimtesonde naar metalen planetoïde Psyche-16

NASA plant lancering van ruimtesonde naar metalen planetoïde Psyche-16

Uncategorized

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA is van plan om in de herfst een ruimtesonde te lanceren naar Psyche-16, de grootste en meest massieve metalen planetoïde die ooit in ons zonnestelsel werd ontdekt door wetenschappers.

NASA heeft aangekondigd dat de lancering gepland staat voor 5 oktober. De ruimtesonde zal gebruikmaken van elektrische voortstuwingstechnologie. Het doel van de missie is om meer inzicht te krijgen in Psyche-16, de kern van een verwoeste protoplaneet die naar verluidt voornamelijk uit metalen bestaat.

De Psyche-missie is een van de belangrijkste en meest ambitieuze ruimtemissies van NASA. Met een budget van 985 miljoen dollar zal de missie ongeveer vijf jaar duren. Het primaire doel van de missie is om de samenstelling en de interne structuur van de metalen planetoïde te bestuderen.

Wetenschappers geloven dat Psyche-16, die een diameter heeft van ongeveer 226 kilometer, ooit de kern was van een protoplaneet die zich in de vroege tijd van het zonnestelsel heeft gevormd. Door de planetoïde van dichtbij te bestuderen, hopen ze meer te weten te komen over de processen en gebeurtenissen in de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel.

De Psyche-missie zal ook belangrijke informatie opleveren over metalen planetoïden en de mogelijkheid om waardevolle metalen zoals ijzer en nikkel op asteroïden te mijnen.

Met de lancering van de ruimtesonde naar Psyche-16 hoopt NASA meer te weten te komen over de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel, evenals de potentiële hulpbronnen die in planetoïden kunnen worden gevonden. De missie zal naar verwachting in 2026 bij Psyche-16 aankomen en gedetailleerde gegevens en beelden van de planetoïde terugsturen naar de Aarde.