NASA identificeert asteroïde die een klein risico vormt om de aarde te raken op Valentijnsdag 2046

Uncategorized

NASA heeft een gloednieuwe asteroïde ontdekt genaamd 2023 DW. Op 14 februari 2046 bestaat er een kleine kans dat het in botsing komt met de aarde. Het grote publiek kan ontspannen, want er is geen reden tot bezorgdheid, want de asteroïde staat nu bovenaan de NASA-lijst voor monitoring van de impact op de aarde, met een score van 1 op de Torino-schaal.

De aarde zal door de asteroïde worden gepasseerd op een afstand van ongeveer 1,8 miljoen mijl. Volgens NASA is er een kans van 1 op 560 dat het in botsing komt met de planeet. De asteroïde heeft 271 dagen nodig om één baan om de zon te maken. Het heeft een breedte van ongeveer 162 voet, wat ongeveer hetzelfde is als dat van een NFL-voetbalveld.

Zodra nieuwe objecten zijn gevonden, kost het vele weken aan gegevens om de onzekerheid te verminderen en hun banen jaren van tevoren te voorspellen. Wanneer aanvullende informatie beschikbaar komt, zal NASA de asteroïde blijven volgen en de projecties herzien. Indien nodig wordt er onderzoek gedaan naar een wereldwijde strategie om een grote asteroïde in de ruimte af te buigen.

Als een ruimtevoorwerp binnen 30 miljoen mijl van de aarde komt, wordt het beschouwd als een object nabij de aarde. NASA’s NEO-observatieprogramma richt zich op het detecteren, observeren en leren van ongeveer 90% van de NEO’s die groter zijn dan 140 meter. NASA heeft gemeld dat meer dan 40 procent van deze asteroïden al is geïdentificeerd.

Als er een risico bestond dat een van deze asteroïden in de buurt zou komen, zou de PDCO de autoriteiten en de algemene bevolking waarschuwen. Het is een goed idee om een back-upplan te hebben voor het geval er iets misgaat, maar het is niet nodig.

NASA’s Double Asteroid Redirect (DART) -missie, die bedoeld was om een korte levensduur te hebben en een planetaire verdedigingsstrategie te testen die ooit de aarde zou kunnen verdedigen, werd gelanceerd op 26 september 2022. Didymos, de grotere asteroïde, en zijn kleinere maantje Dimorphos zijn een binair asteroïdesysteem dat zich ongeveer 7 miljoen mijl van de aarde bevindt.

DART gebruikte autonome navigatie om zich op dit systeem te concentreren. Het versnelde vervolgens tot ongeveer 24.000 km / u en stormde frontaal op de kleinere ruimterots af. Het sloeg in met de kracht van een stormram en veroorzaakte grote schade. De DART-crash veranderde met succes de baan van de moonlet-asteroïde, die NASA als een succesvolle missie beschouwt. Dimorphos draait nu in 11 uur en 32 minuten rond Didymos, in tegenstelling tot de bijna 12 uur die daarvoor nodig was.