NASA en Department of Energy verenigen zich om innovatief maanexperiment uit te voeren

Uncategorized

Het Lunar Surface Electromagnetics Experiment – Night (LuSEE-Night) is een innovatief wetenschappelijk instrument dat NASA en het Department of Energy (DOE) samen bouwen. Het zal aan de andere kant van de maan worden geïnstalleerd om nieuwe experimenten uit te voeren. Het instrument is een samenwerking tussen verschillende entiteiten. Ze omvatten het Brookhaven National Laboratory van de DOE, het DOE Office of Science, het Space Sciences Laboratory van UC Berkeley en NASA’s Science Mission Directorate. De donkere middeleeuwen van het heelal zullen worden bestudeerd door het LuSEE-Night-instrument. Dit is de periode tussen 380 en 400 miljoen jaar na de oerknal toen de eerste schitterende sterren en sterrenstelsels nog niet bestonden,


Het is de enige manier om de beste resultaten te krijgen. Het instrument biedt een opening om te begrijpen hoe niet-lichtgevende materie evolueerde tot de sterren en sterrenstelsels die we vandaag bekijken. Dit komt omdat radiogolven de enige signalen zijn die we uit de Middeleeuwen kunnen detecteren. De achterkant van de maan is een uitstekende locatie voor dit soort experimenten. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat er geen interferentie is van de ionosfeer en dat de maan tijdens de maannacht wordt afgeschermd van gevaarlijke radiogolven van de aarde en de zon.


De allereerste waarnemingen van deze delicate radiogolven uit de donkere middeleeuwen zullen worden gedaan door het LuSEE-Night-experiment. Dat gebeurt met inzetbare antennes en radio-ontvangers. Op een later geplande CLPS-vlucht (Commercial Lunar Payload Services) zal het instrument naar de andere kant van de maan worden gestuurd. De apparatuur moet de barre, ijzige en donkere maannacht aan de andere kant van de maan doorstaan. Het moet dit lang genoeg doen om gegevens te verzamelen en terug te sturen naar de aarde, wat dit experiment moeilijk maakt. Het vermogen om robotachtig te werken en een menselijke aanwezigheid op het maanoppervlak te behouden tijdens de maannacht is cruciaal. Dit komt door de extreme temperatuurschommelingen op de maan. De temperaturen kunnen variëren van 250°F (120°C) overdag tot -280°F (-173°C) ’s nachts.


Het LuSEE-Night-experiment is een pionier die grotere toekomstige apparatuur zal begeleiden om deze voorheen niet-gedetecteerde radiofrequenties grondig te bestuderen. Het zal onderzoekers helpen de vroege stadia van de geboorte en evolutie van het heelal beter te begrijpen. Stuart D. Bale, de hoofdonderzoeker van het LuSEE-Night-experiment, heeft verklaard dat de meting buitengewoon moeilijk is. Dit komt omdat de radio-emissie van de melkweg ongelooflijk sterk is en het signaal uit de Middeleeuwen eronder verborgen zit. De woordvoerster van de LuSEE-Night wetenschappelijke samenwerking, Ane Slosar, merkte op dat elke keer dat er een nieuw frequentievenster in de kosmologie wordt geopend, nieuwe inzichten in de oorsprong van het heelal en onze rol daarin zijn gemaakt.


Om ruimte-innovatie en -exploratie te ondersteunen, is de langdurige samenwerking versterkt door het partnerschap tussen NASA en de DOE. Langdurige wetenschappelijke experimenten met hoge prioriteit vanaf het maanoppervlak worden mogelijk gemaakt door het LuSEE-Night-partnerschap. Als het LuSEE-Night-experiment slaagt, zal het als leidraad dienen voor grotere toekomstige apparatuur. Met de apparatuur zal nader onderzoek worden gedaan naar deze radiofrequenties, die anders onzichtbaar zijn. Het zal onderzoekers ook helpen om de vroegste fase van het ontstaan en de evolutie van het heelal beter te begrijpen.