NASA benoemt Heliophysics Director als nieuwe Associate Administrator for Science

Uncategorized

Nicola Fox is onlangs door NASA aangesteld als de nieuwe associate administrator voor wetenschap. Fox krijgt de leiding over een portefeuille van $ 7,8 miljard met meer dan 100 missies die onmiddellijk beginnen. Nadat Thomas Zurbuchen eind december 2022 aftrad, volgt zij hem op. Sinds het vertrek van Zurbuchen neemt Sandra Connelly, plaatsvervangend adjunct-administrateur voor wetenschap, de plaats in van Zurbuchen.


Sinds 2018 leidt Fox de sectie heliofysica van het directoraat Wetenschapsmissie. Ze bekleedde die functies eerder, evenals die van projectwetenschapper voor NASA’s Parker Solar Probe-missie. Daarnaast was ze hoofdwetenschapper voor heliofysica bij het Applied Physics Laboratory. Mary Cleave is de eerste vrouw die de baan bekleedt vóór de selectie van Fox. Ze is ook een voormalig astronaut die van 2004 tot 2007 als associate administrator voor de wetenschap heeft gediend.


Bill Nelson, de beheerder van NASA, prees de inspanningen van Fox om het profiel en het effect van de zonne-exploratieprogramma’s van het bureau te verbeteren. Bovendien sprak Bill zijn wens uit om met haar samen te werken terwijl ze haar nieuwe functie op zich neemt. Hij verklaarde dat ze haar vaardigheden, kennis en enthousiasme in deze nieuwe functie brengt. Ook prees Nelson Connelly voor het uitstekende werk dat ze als adjunct-administrateur in interim-status had verricht om de missie op schema te houden.


Fox zal de leiding hebben over alle wetenschappelijke inspanningen van NASA. Dit omvat missies en studies in astrofysica, aardwetenschappen, heliofysica en planetaire wetenschap. Ze zal ook leiding geven aan de assistent-beheerder van de wetenschappelijke functie. Het Directoraat Wetenschapsmissie ontving onlangs onderzoeksprojecten van NASA die waren uitgevoerd op het gebied van biologie en natuurkunde op het internationale ruimtestation ISS. In het omnibusfinancieringsplan voor het fiscale jaar 2023, dat in december werd goedgekeurd, werd bijna $ 7,8 miljard toegewezen aan deze initiatieven.


Met de aanstelling van Fox komt er een einde aan de tijdelijke reorganisatie van medewerkers van de directie Wetenschappelijke Zending. Deze personen zijn teruggekeerd naar hun eerdere functies als gevolg van de aanstelling van Fox. Eric Ianson, adjunct-directeur van de planetaire wetenschapsdivisie en waarnemend adjunct-assistent-beheerder voor wetenschap, verklaarde dat hij geen andere personeelswisselingen verwachtte voor het directoraat Wetenschapsmissie. Eric zal verantwoordelijk zijn voor het selecteren van een vervanger voor Fox als directeur van de Heliophysics Division.


De selectie van Fox is opmerkelijk voor NASA in het algemeen, aangezien ze een schat aan kennis en ervaring meebrengt in haar nieuwe functie. Ze is pas de tweede vrouw die deze cruciale functie bekleedt. Dit maakt haar benoeming tot een belangrijke prestatie voor vrouwen in de ruimtevaart. Fox zal ervoor zorgen dat de wetenschappelijke initiatieven van NASA de komende jaren belangrijke ontdekkingen en vorderingen blijven opleveren.