Mysterieuze draaikolk rond de noordpool van de zon verbijstert wetenschappers

Uncategorized

De zon is een van de vele mysteries in het universum, ondanks de enorme hoeveelheid informatie en technologie die momenteel beschikbaar is. De noordpool van de zon is de locatie van een gloednieuw en eigenaardig fenomeen dat zojuist door wetenschappers is ontdekt. Wetenschappers weten niet wat de oorzaak was dat een enorme gloeidraad van zonneplasma uit het oppervlak van de zon brak en begon te cirkelen als een sterke windwerveling.


Een NASA Solar Dynamics Observatory-videoserie van deze polaire vortex werd vrijgegeven door ruimteweervoorspeller Tamitha Skov. Dit fenomeen intrigeert zonnewetenschappers, die er graag meer over willen weten.


Scott McIntosh, een zonnefysicus en adjunct-directeur van het National Center for Atmospheric Research (NCAR), zei dat hij nog nooit zoiets had gezien, maar dat er eerder vreemde dingen zijn gebeurd rond de breedtegraden van 55 graden van de zon. Elke zonnecyclus, een periode van 11 jaar gekenmerkt door eb en vloed in de productie van zonnevlekken en uitbarstingen, is deze gebeurtenis met betrouwbare regelmaat waargenomen.


Wetenschappers weten niet wat deze polaire vortex veroorzaakt, maar ze denken dat het verband houdt met het ronddraaiende magnetische veld van de zon. Het magnetische veld, dat de 11-jarige activiteitscyclus van de zon aandrijft, wordt grotendeels geproduceerd door de poolgebieden van de zon. Vanwege de beperking van het observeren van de zon alleen vanuit het eclipticale vlak, het vlak van planetaire banen, hebben wetenschappers dat gebied niet rechtstreeks kunnen observeren.


Toekomstige gegevens van de Solar Orbiter-missie van de European Space Agency kunnen enkele verklaringen bieden. Het project zal Mercurius draaien met een baan die tot 33 graden is gekanteld terwijl het foto’s van de zon maakt. Desondanks denkt Scott McIntosh dat dit misschien niet voldoende is om het probleem van de polaire vortex op te lossen en dat onderzoekers misschien een geheel nieuwe missie nodig hebben om dit te doen.


Deze nieuwste ontdekking heeft geleid tot hernieuwde belangstelling voor zonnefysica en de innerlijke werking van onze zon. Voor wetenschappers is de zon lange tijd een bron van intriges geweest, en deze nieuwe gebeurtenis heeft toegevoegd aan de lijst met onopgeloste vragen over onze ster. Ondanks onze superieure technologie en kennis valt er nog veel te leren over zowel de zon als het universum, en wetenschappers willen graag meer leren over deze ongebruikelijke en ongehoorde polaire vortex.