Microsoft verhelpt drie actief aangevallen zerodaylekken in november Patch Tuesday

Microsoft verhelpt drie actief aangevallen zerodaylekken in november Patch Tuesday

Uncategorized

Microsoft heeft zojuist belangrijke beveiligingsupdates uitgebracht tijdens de november Patch Tuesday. Deze updates lossen in totaal 63 kwetsbaarheden op in het Windows-besturingssysteem. Wat echter bijzonder opvallend is, is dat Microsoft ook drie actief aangevallen zerodaylekken heeft aangepakt.

Deze zerodaylekken stellen hackers in staat om hun rechten in het Windows-besturingssysteem te verhogen of de beveiligingsmaatregelen van SmartScreen te omzeilen. Het is echter belangrijk op te merken dat de hackers al toegang moeten hebben tot de Windows-systemen om van deze lekken gebruik te kunnen maken.

Hoewel Microsoft geen gedetailleerde informatie heeft vrijgegeven over de werking van deze kwetsbaarheden, zijn er manieren waarop hackers hun systeemrechten kunnen verhogen. Door gebruik te maken van lekken in de Windows DWM Core Library en Windows Cloud Files Mini Filter Driver kunnen ze kwaadaardige software installeren zonder dat het SmartScreen-filter hiervoor waarschuwt.

Naast deze zerodaylekken heeft Microsoft ook andere kwetsbaarheden in de Patch Tuesday-update aangepakt. Hoewel er geen verdere details worden gegeven, kunnen we concluderen dat deze bugs verband houden met Office- en ASP.NET-componenten. Gelukkig heeft Microsoft bevestigd dat deze kwetsbaarheden niet actief zijn misbruikt.

Het is ook belangrijk op te merken dat de Patch Tuesday-update van deze maand ook betrekking heeft op Microsoft Exchange Server. Een van de kwetsbaarheden, bekend als CVE-2023-36439, maakt het mogelijk voor hackers om schadelijke software op Exchange Servers te installeren. Hoewel dit voor sommigen moeilijk lijkt, maken hackers vaak gebruik van social engineering-technieken om toegang te krijgen tot dergelijke netwerken.

Om ervoor te zorgen dat jouw systemen veilig zijn, is het sterk aanbevolen om de Patch Tuesday-updates tijdig te installeren. Deze updates worden automatisch uitgerold, maar je kunt ook handmatig zoeken naar updates in de instellingen van Windows.

FAQ:

1. Wat is een zerodaylek?
Een zerodaylek is een beveiligingslek in software dat nog niet bekend is bij de ontwikkelaars of fabrikant van de software. Dit geeft hackers een voordeel, omdat ze misbruik kunnen maken van het lek voordat er een patch of oplossing beschikbaar is.

2. Wat is SmartScreen?
SmartScreen is een beveiligingsfunctie van Windows die gebruikers waarschuwt voor potentieel schadelijke bestanden die vanaf het internet worden gedownload. Het is bedoeld om te helpen bij het voorkomen van malware-infecties.

Bron: [Voeg bron toe]