Microsoft laat Europese Windows 11-gebruikers binnenkort toe om andere browsers te gebruiken

Microsoft laat Europese Windows 11-gebruikers binnenkort toe om andere browsers te gebruiken

Uncategorized

Microsoft is bezig met het testen van een aanpassing waardoor Europese Windows 11-gebruikers binnenkort niet langer verplicht zijn om de webbrowser Edge te gebruiken. Op dit moment opent het besturingssysteem automatisch Edge wanneer er op een link wordt geklikt via de zoekfunctie of Windows Widgets, zelfs als de gebruiker een andere browser als standaard heeft ingesteld. Microsoft wil deze verandering alleen doorvoeren in de Europese Economische Ruimte (EER), bestaande uit de 27 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

De reden achter deze verandering is nog niet bekend, maar het lijkt verband te houden met de nieuwe EU-wetgeving, de Digital Markets Act. Deze wetgeving zal vanaf maart 2024 grote techbedrijven, zoals Microsoft, dwingen om aan strikte regels te voldoen. Gebruikers zullen expliciet toestemming moeten geven voor het gebruik van hun gegevens voor advertenties en berichtenapps moeten interoperabel worden. Daarnaast moeten vooraf geïnstalleerde apps gemakkelijk verwijderd kunnen worden en kunnen standaardinstellingen worden gewijzigd.

Het is duidelijk dat Microsoft zich voorbereidt op deze veranderingen en daarom Europese Windows 11-gebruikers de vrijheid geeft om andere webbrowsers te gebruiken. Dit betekent dat gebruikers de browser van hun eigen keuze als standaard kunnen instellen en dat deze browser wordt geopend wanneer er op een link wordt geklikt.

Dit is een positieve stap richting meer keuzevrijheid en flexibiliteit voor Europese Windows 11-gebruikers. Ze zullen niet langer beperkt zijn tot het gebruik van Microsoft Edge en kunnen in plaats daarvan hun favoriete browser gebruiken om te surfen op het internet.