Microsoft introduceert nieuwe functionaliteiten met de release van Windows 11 23H2

Microsoft introduceert nieuwe functionaliteiten met de release van Windows 11 23H2

Uncategorized

Microsoft heeft onlangs Windows 11 23H2 gelanceerd in het Release Preview Channel om te voldoen aan de vereisten van de Digital Markets Act (DMA). Deze update biedt gebruikers de mogelijkheid om verschillende standaard Microsoft- en systeemapps, zoals Edge en Photos, te verwijderen.

Windows 11 Build 22631.2787, de testversie die aan de DMA-vereisten voldoet, stelt gebruikers in staat om software op een meer persoonlijke manier in te delen. Dit betekent dat apps zoals Camera, Cortana, Edge en Photos nu verwijderd kunnen worden. Microsoft heeft ook een vergelijkbare optie getest in een eerdere versie van het besturingssysteem.

Daarnaast heeft Microsoft de integratie van de zoekmachine Bing in het besturingssysteem heroverwogen en maakt het de systeemapps duidelijker herkenbaar. Zo worden niet-verwijderbare apps in het Start-menu nu duidelijk gemarkeerd met het label ‘System’.

Gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om het Widgets Board aan te passen, inclusief het uitschakelen van de News-feed. Bovendien kunnen ze nu hun voorkeursapps duidelijker instellen en toestemming geven om Windows te synchroniseren met een gekoppeld Microsoft-account.

De DMA, opgesteld door de Europese Commissie, is al sinds mei 2023 van kracht maar zal vanaf maart 2024 worden gehandhaafd. Microsoft belooft dat tegen die tijd de betreffende versie van Windows 11 voor iedereen beschikbaar zal zijn. Een vergelijkbare update zal ook worden uitgebracht voor Windows 10 versie 22H2. Een previewversie hiervan zal binnenkort beschikbaar zijn.

De Digital Markets Act is een Europese wet die tot doel heeft concurrentiemogelijkheden in verschillende digitale markten te bevorderen. Microsoft en andere grote bedrijven, aangewezen als ‘poortwachters’ door de EC, moeten voldoen aan strikte regels. De DMA beoogt de grote platforms van deze poortwachters opener te maken en meer keuzevrijheid te bieden aan gebruikers, bijvoorbeeld door het bevorderen van interoperabiliteit en toegang tot verschillende apps en diensten. Deze wet is gerelateerd aan de Digital Services Act (DSA), waarover Tweakers een informatief artikel heeft geschreven.

FAQ:

Q: Welke apps op Windows 11 kunnen nu verwijderd worden?
A: Met de release van Windows 11 23H2 kunnen gebruikers standaard Microsoft- en systeemapps zoals Edge en Photos verwijderen.

Q: Zal Windows 10 ook een vergelijkbare update ontvangen?
A: Ja, Windows 10 versie 22H2 zal ook een vergelijkbare update ontvangen. Een previewversie hiervan wordt binnenkort uitgebracht.

Q: Wat is de Digital Markets Act?
A: De Digital Markets Act is een Europese wet die concurrentiemogelijkheden in digitale markten bevordert en grote platformbedrijven strikte regels oplegt.

Q: Wat is de relatie tussen de Digital Markets Act en de Digital Services Act?
A: De Digital Markets Act en de Digital Services Act zijn zusterwetten die beide invloed hebben op digitale markten en diensten. De DMA richt zich op het bevorderen van concurrentie terwijl de DSA betrekking heeft op de verantwoorde omgang met digitale diensten.