Melba Mouton, NASA-wiskundige, herinnerd met Moon Mountain-naamgeving

Uncategorized

Melba Roy Mouton was een pionier op het gebied van informatica. Bovendien kon ze een belangrijke bijdrage leveren aan NASA-missies. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft onlangs haar revolutionaire inspanningen erkend. Dit was door een speciale maanfunctie, Mons Mouton, ter ere van haar te noemen. Dit is een afgeplatte berg, dicht bij de zuidpool van de maan. Het ligt naast de westelijke rand van de Nobile-krater en torent hoog boven de omgeving uit. De Nobile-krater zal worden verkend door de VIPER-missie. Dit is een onderdeel van NASA’s Artemis-programma, waardoor Mons Mouton een belangrijke mijlpaal is voor wetenschappelijk onderzoek.


Tijdens haar 14-jarige carrière heeft Mouton talloze bijdragen geleverd aan NASA. Ze hield toezicht op groepen “menselijke computers” die satellieten in de baan van de aarde volgden. Daarnaast schreef ze computeralgoritmen die de posities en trajecten van ruimtevaartuigen bepaalden. In 1969 was de succesvolle maanlanding van Apollo 11 het resultaat van haar harde werk en prestaties. Hierdoor ontving ze een Apollo Achievement Award. Mouton maakte de weg vrij voor mensen van kleur en vrouwen om banen en wetenschap bij NASA na te streven.


Mons Mouton is naar voren gekomen als een belangrijk toekomstig landingsgebied voor de Artemis III-missie. Dit komt op een moment dat NASA zich klaarmaakt om mensen naar het maanoppervlak te sturen. Het bevat ook de eerste vrouw die op de maan landde. Om waterijs te vinden dat op een dag zou kunnen worden teruggevonden om menselijke verkenning op de maan, Mars en andere planeten te ondersteunen, zal de VIPER-rover het gebied doorzoeken.


Mons Mouton is een kenmerkend maanelement dat in zijn omgeving is uitgehouwen. Dit werd veroorzaakt door maaninslagen die zich gedurende miljarden jaren hebben voorgedaan. Het is beduidend ouder dan zijn omgeving. Er wordt gespeculeerd dat het miljarden jaren ouder is. Dit komt door het feit dat het relatief gespaard is gebleven van bombardementen. De berg is bijna zo groot als Delaware. Het heeft een relatief platte bovenkant en is zo groot als Denali. Denali is de hoogste berg van Noord-Amerika. Het is de perfecte locatie voor de VIPER-missie. Dit komt omdat het gebieden heeft met veel zonneschijn en satellietgegevens aangeven dat daar waterijs is.


Mons Mouton kan de sleutel zijn om te begrijpen hoe water wordt geproduceerd en afgezet in het hele zonnestelsel. Dit zal helpen bij het bevorderen van ons begrip van de maan. Kleinere rotsen en stenen liggen verspreid over de golvende heuvels. Daarnaast zijn er tal van verleidelijke kraters die constant gehuld zijn in ijzige, verschuivende schaduwen. Enorme kraters omringen de basis en sommige daarvan hebben klifachtige zijkanten die in rijken van eeuwige duisternis vallen en dienen als herinnering aan het ooit verwoestende verleden.


Melba Mouton heeft grote en belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van wetenschap en wiskunde. Daarom is Mons Mouton een passend gedenkteken voor haar. De VIPER-missie zal haar werk voortzetten. Dit is door het onbekende te verkennen en een route uit te stippelen voor de volgende generaties, waarbij ze een blijvende erfenis achterlaat.