Misbruik van auteurswerk voor AI-training leidt tot rechtszaak tegen OpenAI

Misbruik van auteurswerk voor AI-training leidt tot rechtszaak tegen OpenAI

Uncategorized

Een groep Amerikaanse auteurs, waaronder Pulitzer Prize-winnaar Michael Chabon, heeft OpenAI aangeklaagd bij de federale rechtbank in San Francisco. Ze beschuldigen het door Microsoft gesteunde programma ervan hun schrijfsels te misbruiken om de populaire, door kunstmatige intelligentie aangedreven chatbot ChatGPT te trainen.

Chabon, toneelschrijver David Henry Hwang en auteurs Matthew Klam, Rachel Louise Snyder en Ayelet Waldman hebben vrijdag in hun rechtszaak verklaard dat OpenAI zonder toestemming hun werk heeft gekopieerd om ChatGPT te leren reageren op menselijke tekstaanvragen.

De rechtszaak is op zijn minst de derde voorgestelde collectieve rechtszaak wegens inbreuk op auteursrechten die door auteurs is aangespannen tegen het door Microsoft gesteunde OpenAI. Bedrijven, waaronder Microsoft, Meta Platforms en Stability AI, zijn ook aangeklaagd door auteursrechthebbenden over het gebruik van hun werk in AI-trainingen.

OpenAI en andere bedrijven hebben aangevoerd dat AI-training eerlijk gebruik maakt van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat van het internet wordt gehaald.

ChatGPT werd eerder dit jaar de snelst groeiende consumentenapplicatie in de geschiedenis en bereikte 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in januari, voordat het werd verdrongen door Meta’s Threads app.

In de nieuwe rechtszaak in San Francisco staat dat werken zoals boeken, toneelstukken en artikelen bijzonder waardevol zijn voor de training van ChatGPT als de “beste voorbeelden van hoogwaardige, lange geschriften”.

De auteurs beweerden dat hun teksten zonder hun toestemming waren opgenomen in de trainingsdataset van ChatGPT, met het argument dat het systeem hun werken nauwkeurig kan samenvatten en tekst kan genereren die hun stijl nabootst.

In de rechtszaak werd een niet nader genoemd bedrag aan schadevergoeding geëist en een bevel om OpenAI’s “onwettige en oneerlijke handelspraktijken” te blokkeren.